Vânzarea produselor pe o piață online este una dintre primele idei pe care le ai atunci când vrei să începi o afacere pe internet. Chiar dacă ai deja un magazin online, este posibil să fi luat în considerare și opțiunea de anunțuri pe marketplace. În ambele cazuri, ar trebui să fii deja conștient de timpul, efortul, dăruirea și cunoștințele necesare pentru a avea un magazin online.
De aceea o piață online apare ca o alternativă destul de bună. Chiar dacă această călătorie pare să fie clară, este plină de pericole. Acest lucru te face să te întrebi dacă marketplace-urile sunt un loc potrivit pentru oricine intenționează să vândă online.
Prin urmare, ți-am pregătit mai jos avantajele și dezavantajele piețelor online, pentru a te ajuta să decizi dacă merită să intri și tu în acest mediu de vânzare. Să începem!
Avantajele postării de anunțuri pe marketplace
1. Vânzările tale se vor îmbunătăți (probabil).
Începuturile nu sunt ușoare. În funcție de sector, timpul în care trebuie să înceapă să scoată profit un magazin online variază de la 6 la 18 luni de la deschidere. Din acest motiv, nu este ciudat că unii vânzători se simt atrași de oferta mare și instantanee a piețelor online. Indiferent de investiția pe care ai făcut-o în SEO și branding, cantitatea de clienți care ajung la magazinul tău este limitată.
În lumea offline există un fenomen similar. Există mărci și vânzători care au magazinele lor separate, și totuși plătesc și pentru un spațiu mic în interiorul unui mall. Ei știu că fiind acolo îi va aduce la mai mulți oameni. Marketplace-ul funcționează ca un centru comercial online. Îți deschide o lume nouă plină de clienți și vei vedea asta în rezultatele tale. De exemplu, sunt platforme mari de vânzări online care susțin că pe marketplace-ul lor companiile își măresc vânzările cu până la 50%.
2. Costurile vor fi reduse
Multe marketplace-uri fac lucrurile mai ușoare pentru tine: se ocupă de platformă, de onorarea comenzilor, de SEO și chiar de strategiile de marketing. Tot ce trebuie să faci este să îți listezi magazinul, să gestionezi produsele și prețurile pe care le oferi și să controlezi comenzile pe care le primești. În schimbul unei taxe, desigur. Cu toate acestea, dacă ai succes cu adevărat, aceste taxe pot să pară destul de mici. În plus, poți oricând să încetezi să vinzi fără nicio taxă suplimentară.
3. Menține imaginea mărcii tale
A pune anunțuri pe marketplace nu înseamnă să renunți la imaginea mărcii tale. În calitate de vânzător profesionist, vei avea propriul nume de marcă și logo. Acest lucru va ușura, de asemenea, lucrurile pentru clienții tău: ei vor putea să-ți evalueze magazinul în mod independent. Ei vor putea să găsească magazinul tău pe piața online și să-ți achiziționeze produsele în loc să aleagă alți vânzători din aceeași categorie. Poți în continuare să lucrezi la imaginea ta corporativă, oferind un serviciu excelent pentru clienți și un catalog.
4. Creează încredere
Plata este una dintre cele mai sensibile părți ale unei achiziții online. Cu toate acestea, dacă marketplace-ul are o reputație bună, această prejudecată este mai ușor de depășit.
Mai mult, aceste platforme sunt bine protejate împotriva oricărui tip de atac cibernetic, astfel încât măsurile lor de securitate sunt mai bune decât cele ale oricărui magazin online. De asemenea, fraudele sporadice ale vânzătorilor și clienților necinstiți sunt plătite de piața online.
5. Internaționalizare
Încercarea de a vinde în străinătate poate fi o misiune imposibilă, deoarece costurile de transport pot dubla prețul produsului. Cu toate acestea, marketplace-urile tind să ofere costuri de transport mai accesibile, ceea ce îi face pe vânzători mai competitivi. Un alt factor important este limba. Cu marketplace-urile nu este nicio problemă, deoarece platformele multilingve oferă suport clienților în limba maternă sau cel puțin în engleză. Pe de altă parte, costurile sunt reduse, iar anunțurile pe marketplace devin o variantă excelentă pentru pătrunderea pe piețele străine.