Premierul Dacian Ciolos afirma ca instrumentele introduse de Guvern in ultimul an impotriva taierilor ilegale din paduri au inceput sa dea roade, iar de aici inainte depinde de vointa oamenilor si a viitorului guvern sa le foloseasca in interesul tarii.
„Taierea ilegala a padurilor a fost un subiect prezent in mod constant in mesajele venite din partea cetatenilor. A fost clar, inca de la inceputul mandatului, ca problema e una care vine din timp si care necesita atat solutii imediate pentru a tine sub control procesul, dar si solutii pe termen mai lung pentru a eradica fenomenul taierilor ilegale. Am luat in acest an mai multe masuri de ordin legislativ pentru controlul taierilor ilegale de paduri. In paralel cu acestea, Ministerul Mediului a lucrat la un sistem complet si complex de supraveghere a taierilor de material lemnos, in timp real, cu imagini prin satelit, care este functional de cateva zile si usor de folosit”, afirma Ciolos, intr-un mesaj postat sambata seara pe Facebook.
El subliniaza ca prin aplicatia InspectorulPadurii.ro oricine poate vedea, pe harta, ce se intampla in padurile Romaniei. „InspectorulPadurii.ro arata orice taiere ilegala si genereaza automat o alerta catre cei care trebuie sa intervina. Pe de alta parte, este o forma de transparentizare a tuturor taierilor de masa lemnoasa din Romania pentru publicul larg. Oricine poate vedea, pe harta, ce se intampla in padurile Romaniei: cine taie, unde taie, cat taie, cu acordul cui, de unde incarca marfa, plus posibilele taieri ilegale”, mentioneaza premierul.
Ciolos aminteste si de masurile adoptate de Guvern pe parcursul anului privind paza pentru proprietarii de paduri mici, protectia padurilor virgine, dreptul de preemptiune in privinta masei lemnoase pentru producatorii de mobila autohtoni, cresterea amenzilor pentru
contraventiile silvice.
„In acelasi timp, amintesc ca masurile adoptate pe tot parcursul anului au inceput deja sa dea rezultate: paza pentru proprietarii de paduri mici este asigurata integral din banii statului; am inceput inventarierea si punerea sub protectie a padurilor virgine din Romania, proces amanat din 2012; am introdus dreptul de preemptiune in licitatiile de masa lemnoasa pentru producatorii de mobila autohtoni; am dublat si triplat amenzile pentru contraventiile silvice intr-o dinamica a controalelor silvice fara precedent — peste 162.000 anul acesta. De aici inainte tine de vointa oamenilor de a utiliza toate instrumentele pe care le-am pus la dispozitie si de viitorul guvern sa le foloseasca in interesul tarii”, mai afirma Dacian Ciolos.
AGERPRES