CNN iReport, despre gazele de sist de la Vaslui: „Get the Frack out of Romania!”

Publicat:

Intr-un iReport scris de o romanca si postat pe site-ul CNN, fara a reprezenta insa opinia acestei publicatii, se arata ca sute de sateni din Pungesti s-au opus vehement intentiei companiei Chevron de a incepe explorarea gazelor de sist dintr-un camp alaturat, scrie Ziare.com.

Un amplu text scris de o romanca si postat pe site-ul iReport.CNN.com, care nu reprezinta opinia publicatiei, trateaza problema protestelor declansate la Vaslui si in Bucuresti de exploatarea gazelor de sist.

Intr-un iReport scris de o romanca si postat pe site-ul CNN, fara a reprezenta insa opinia acestei publicatii, se arata ca sute de sateni din Pungesti s-au opus vehement intentiei companiei Chevron de a incepe explorarea gazelor de sist dintr-un camp alaturat.

Oamenii au strigat „Hotii!”, la adresa companiei americane si a Guvernului roman, au format un lant uman protejand zona, in a trei azi de proteste, continua textul. Initial, autoritatile din Pungesti s-au opus fracturarii hidraulice, insa in iunie 2013 decizia a fost revocata. Peste o luna, Chevron a obtinut autorizatia de a fora in trei sate din Moldova. Cu cateva luni inainte, primise permisiunea de a explora cateva zone din apropierea coastei Marii Negre.

Textul continua explicand ca Chevron se imbarca intr-o actiune chestionabila, avand in vedere ca in Romania nu se face deocamdata diferenta intre resursele conventionale si non-conventionale si nu exista proceduri de evaluare a impactului explorarii si exploatarii gazelor de sist asupra mediului.

Ca Chevron sa inceapa direct explorarea inseamna sa incalce un principiu european fundamental expus in Tratatul de la Lisabona: principiul precautiei. Mai multe tari europene au adoptat o abordare precauta. Franta a interzis fractionarea hidraulica in 2011. In 2012, Bulgaria a adoptat un moratoriu asupra fractionarii si a revocat un permis de explorare acordat Chevron.

Chevron si-ar incalca si propriul principiu de protectie a oamenilor si mediului si de consultare a comunitatilor prin inceperea explorarii itnr-o comunitate unde acest lucru nu este dorit.

Textul publicat pe forumul CNN arata, cronologic, manifestatiile anti-explorare a gazelor de sist care au avut loc in Romania in ultimii ani, dar si schimbarea de opinie a premierului Victor Ponta, de la impotrivire din opozitie la acceptare si incurajare cand a ajuns la putere.

Textul se incheie cu intrebarea daca poporul roman ii va permite lui Ponta si Guvernului sau sa ramana la putere dupa aceasta schimbare de pozitie sau ii va inlocui cu o conducere politica mai responsabila fata de cererea publicului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img