Ziua Mortilor, Ziua tuturor Sfintilor, Luminatia sau Luminatiile, 1 Noiembrie este ziua in care se pomenesc mortii, ziua in care gandurile noastre se indreapta cu piosenie catre cei dragi care au trecut in nefiinta. Ea este celebrata in foarte multe tari crestine din lume. Credinciosii merg special la biserica si la cimitir, curata mormintele si le infrumuseteaza cu flori, in amintirea celor care candva i-au insotit pe drumul vietii.
In noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormant devine un mic altar al luminii. Mii si mii de lumanari sunt aprinse in memoria celor trecuti in eternitate. Se spune ca de Ziua Mortilor portile Taramului de Dincolo se deschid iar mortii vin sa-i viziteze pe cei vii.
Semnificatia Zilei mortilor se regaseste in spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, insa traditia a fost preluata in timp si de ortodocsi, luterani, calvini sau unitarieni. Unii credinciosi ortodocsi sarbatoresc Ziua Mortilor in prima sambata din luna noiembrie.
In Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, dupa Sfanta Liturghie dedicata Zilei tuturor Sfintilor, oamenii isi petreceau dupa-amiaza in cimitire rugandu-se pentru sufletele raposatilor. Asa se explica originea consacrarii primei zile din Brumar drept zi de pomenire a mortilor.
De aici si obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie in cimitir, de a duce flori si coronite de flori, de a aprinde lumanari si a ne ruga pentru sufletele mortilor. In Biserici, se savarseste vecernia (slujba de seara) in memoria celor trecuti in vesnicie. Pe 2 Noiembrie, preotii catolici au dreptul sa oficieze trei liturghii, una pentru proprii raposati, una pentru sufletele celor care au murit in cele doua razboaie mondiale si una pentru sufletele credinciosilor care au apartinut de parohia respectiva.
Chiar daca in Bisericile protestante, Ziua mortilor nu exista, si credinciosii protestanti, evanghelici, reformati merg in cimitire, duc flori, aprind lumanari si se roaga. Obiceiul a fost preluat si de Biserica Greco-Catolica.
In timp si ortodocsii, care au cel mai puternic si permanent cult al mortilor – au preluat aceasta sarbatoare dedicata sufletelor celor decedati, care devine astfel ecumenica. Ziua Mortilor sau Luminatia se inscrie in randul sarbatorilor din vechiul cult al mortilor. Luminatia este celebrata si de preotii ortodocsi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul mortilor.
In noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormant devine un mic altar al luminii
In seara de Luminatie, credinciosii merg la mormintele celor adormiti pentru a se ruga pentru sufletele lor si pentru a aprinde lumanari. Astfel, fiecare mormant devine un mic altar al luminii: invelite in lumina tremuranda a candelelor, crucile par niste porti spre lumea de dincolo. O sarbatoare pioasa, care, de sute de ani, inseamna un refuz al uitarii.
Oamenii dau in aceasta zi si de pomana in memoria mortilor. In unele zone din Ardeal se duc la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie si se dau copiilor.
Potrivit legendelor populare, in noaptea de 1 noiembrie, portile Taramului de Dincolo se deschid, iar cei decedati vin sa ii viziteze pe cei vii. De Ziua Mortilor, bucuria reintalnirii cu sufletele rudelor trecute in Lumea de Dincolo depaseste tristetea comemorarii.