10 lucruri mai putin stiute despre Regina Maria a Romaniei

0
38

Regina Maria ramane una dintre cele mai fascinante figuri ale istoriei Romaniei. Aceasta adora cainii, familia regala avand mereu in preajma o seama de exemplare canine de diverse rase. De asemenea, Regina avea doi cai favoriti, care se numeau Stan si Bran.

Regina a fost, intreaga viata, o mare iubitoare a culorii violet si a pretioasei esente de violete. De altfel, violetul, o culoare a puterii si a tainei, asociata de secole cu regalitatea, s-a regasit deseori in tinutele Mariei, si inclusiv la inmormantarea ei, in semn de respect, doliul a fost violet, culoarea preferata a Reginei. 

In 1926, Regina Maria, alaturi de printesa Ileana si printul Nicolae, a intreprins un turneu pe continentul american, unde a avut parte de o primire mai mult decat entuziasta, atat din partea oficialilor, cat si din partea presei si a publicului larg. La o intalnire cu nativii americani, indienii Sioux  Dakota de Nord i-au spus suveranei „Winyan Kipanpi Win“ („Femeia pe care o chemi“) si i-au facut onoarea de a-i darui o coroana din pene de vultur. De asemenea, indienii Blackfoot din Montana i-au acordat alt titlu onorific: Regina era „Morning Star“ („Luceafarul de ziua“), Ileana a fost desemnata „Pretty Dove“ („Hulub frumos“), iar Nicolae – „Mountain Chief“ („Seful munte“).

Desemnata comandant onorific al Regimentului 4 Rosiori, Maria era foarte mandra de aceasta numire, purtand uniforma si conducand regimentul la manifestatiile oficiale, dar si fiind aproape de soldatii sai pe timpul razboiului. S-a implicat activ in toate actiunile pe care Regimentul 4 Rosiori (denumit mai tarziu Regimentul 4 Rosiori „Regina Maria”) le-a desfasurat de-a lungul vremii. 

Considerata „cea mai frumoasa regina a Europei“, Maria a devenit, in 1922, imaginea casei de parfumuri Jean-Francois Houbigant. „Quelques Flores Royale” era parfumul preferat al reginei, un amestec pretios de santal, vanilie, trandafir si violete. 

Pasionata de design interior, Regina Maria si-a pus amprenta asupra tutoror constructiilor regale, astfel ca, in 1936, Palatul Cotroceni avea cele mai moderne cuceriri ale tehnicii din acea vreme: un ascensor langa Salonul de pictura al Reginei, o sala de cinema (ca si la Castelul Peles si la Palatul Regal din Calea Victoriei), si chiar un cabinet stomatologic.

In anul 1897, tanara si frumoasa Principesa Maria a Romaniei a dorit ca unul dintre visele ei din copilarie sa devina realitate, acela de a avea o casa construita in copaci. Locul ales pentru ”Juniperus” , asa cum l-a denumit Principesa, se afla la o distanta de 20 de minute departare de Castelul Peles, pe latura muntoasa intre paraul Peles si Prahova. „Cuibul Princesei“ sau „Juniperus“, cum numea casuta din copaci Principesa Maria, a fost distrusa de o furtuna puternica dupa Primul Razboi Mondial. 

Pe ultimul sau drum, Armata Romana i-a oferit un salut unic, nerepetat vreodata in fata unui alt roman: a fost salutata cu baionetele infipte in pamant si patul armei in sus.

Un parfum exotic, de violete indiene, isi face in fiecare an aparitia la Castelul Pelisor din Sinaia, in luna iulie, in preajma datei in care Regina Maria a murit, in Salonul de Aur al castelului. „Nu este o inventie, 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.