Transpiratia picioarelor si aparitia mirosului urat se intampla mai ales in sezonul cald. Asadar, acum este momentul potrivit pentru a invata cum sa procedam pentru a elimina aceasta situatie nesanatoasa si neplacuta.
Exista mai multe cauze din care fac parte: anumite afectiuni dermatologice, calitatea proasta a pantofilor, sosetele sintetice sau murdare, transpiratia excesiva, igiena precara, infectiile bacteriene, ciuperca unghiilor, stresul, consumul unor medicamente, menopauza, schimbarile hormonale, alcoolul, drogurile si altele.
1.Aromaterapia te ajuta în aceasta problema prin intermediul uleiurilor esentiale naturale. Baile cu apa calda în care adaugi si 4-8 picaturi de ulei esential parfumat îti vor oferi posibilitatea de a te relaxa si de a-ti îmbunatati starea de sanatate a picioarelor. Foarte bun este uleiul esential de lavanda pentru ca are proprietati antiseptice, antibacteriene si poate ajuta în combaterea infectiilor pielii. De asemenea, lavanda ajuta în vindecarea ranilor, calmeaza durerile, are efect analgezic.
2.Otetul de mere este foarte eficient pentru picioare, se recomanda sa fie adaugat în apa pentru baie. Otetul de mere elimina mirosul urat al transpiratiei, regleaza pH-ul pielii, vindeca eczemele si infectiile cutanate, are efect antifungic, calmeaza mancarimile, inflamatiile si alte simptome ale unor afectiuni ale pielii, îmbunatateste aspectul pielii si creste imunitatea.
3.Antiperspirantele pentru picioare ajuta în combaterea transpiratiei si a mirosului neplacut al pielii. Le poti folosi doar dupa ce te-ai spalat pe picioare si te-ai sters cu un prosop astfel încat pielea sa fie curata si bine uscata.
4.Pentru a nu-ti mirosi urat picioarele dezinfecteaza si pastreaza pantofii curati si uscati.
5.Nu purta ciorapi sintetici pentru ca acestia nu lasa pielea picioarelor sa respire. Întotdeauna sunt indicati ciorapii din fibre naturale (de exemplu din bumbac) deoarece sunt confortabili, absorb transpiratia picioarelor. Trebuie sa-ti schimbi ciorapii des, zilnic pentru picioare trebuie mereu sa folosesti doar ciorapi curati.
6.Stai cat mai mult cu picioarele libere. În caz de nevoie ia-ti pantofi de schimb la servici care sa fie destul de lejeri pentru a evita sa stai toata ziua cu picioarele într-o pereche de pantofi incomozi si care sa nu-ti permita aerisirea pielii la membrele inferioare.
7.Spala-te cat mai des pe picioare cu apa calduta si sapun, macar de doua ori pe zi, apoi cu un prosop moale sterge-ti picioarele si insista si pe zonele dintre degetele pentru ca pielea sa fie perfect uscata. Igiena picioarelor este importanta în prevenirea bolilor infectioase, a bataturilor, transpiratiei, afectiunilor fungice, etc.
8.Nu uita sa-ti faci pedichiura ori de cate ori este nevoie. Îngrijirea unghiilor si a calcaielor, eliminarea pielii moarte ajuta în combaterea mirosului urat al picioarelor.
9.Bai cu plante medicinale la picioare sunt un bun remediu contra mirosului neplacut al acestora si în eliminarea altor simptome. Iata cateva tratamente eficiente, bai cu plante, cu decocturi si infuzii naturale:
Baia cu infuzie din ramuri de pin ajuta în combaterea transpiratiei excesive a picioarelor.
Baia cu infuzie din scoarta de stejar este un bun remediu contra mirosului urat al picioarelor.
Pentru combaterea diferitelor afectiuni ale picioarelor sunt indicate baile cu infuzii sau decocturi din urzica, salvie, galbenele, tataneasca, rostopasca, paducel, frunze de brusture sau musetel.
10. În caz de nevoie este bine sa consulti si un medic. Pentru îngrijirea picioarelor este foarte important sa faci si un control medical. Sunt situatii în care doar un medic îti poate oferi sfaturi utile cu privire la eliminarea mirosului urat al picioarelor, mai ales daca este vorba despre o afectiune dermatologica. El va prescrie anumite creme sau unguente care pot combate infectiile pielii sau anumite micoze si simptomele (de mancarime, miros urat, usturime) provocate de acestea.