10 obiceiuri despre care psihologii spun ca ne fac mai fericiti

0
84

Se pare ca anumite obiceiuri au puterea de a iti schimba starea si de a te face mai fericit. Fie ca citesti unul dintre romanele tale preferate, notezi lucruri pentru care esti recunoscator sau petreci timp in natura, exista numeroase studii psihologie care dovedesc ca anumite activitati te pot ajuta sa iti imbunatatesti starea si sanatatea, noteaza site-ul „The Independent“.

1. Iarta

Una este sa fii suparat pentru ca cineva te-a neindreptatit si alta este sa mentii acel sentiment pe termen lung. Acest obicei de a tine pica poate sa te consume extrem de mult daca nu ai grija. Motivul pentru care acest obicei este nociv pentru fericirea ta e ca emotiile negative se pot transforma in resentimente si ganduri de razbunare. Astfel, aceste sentimente predomina si nu prea le mai lasa loc si altora precum fericirea, dupa spusele celor de la Mayo Clinic. Din aceasta cauza este mai bine sa ierti si sa mergi mai departe decat sa porti pica.

2. Petrece timp cu prietenii

Un nou studiu indica faptul ca atunci cand petreci timp cu prietenii esti mai fericit decat daca ai fi stat cu familia. Cercetatorii au folosit o aplicatie numita Mapiness pentru a vedea cat de fericiti sunt oamenii cand petrec timp cu prietenii, parintii si copiii. Aplicatia trimitea alerte prin care ii intreba pe subiecti cum se simt (pe o scara de la 1 la 11, 1 insemnand „deloc“, iar 11 – „extrem de fericit“). Analizand rezultatele de la 50.000 de voluntari, cercetatorii au descoperit ca oamenii au prezentat o imbunatatire cu 8% a starii atunci cand petreceau timp cu prietenii, in comparatie cu 1,4% atunci cand au petrecut timp cu parintii si doar 0.7% cand stateau cu copiii.

3. Seteaza-ti obiective realiste

Daca esti unul dintre acei oameni carora le place sa isi faca liste cu ceea ce vor sa faca, ar trebui ca atunci cand iti setezi obiectivele sa fii specific si sa iti impui lucruri pe care le poti realiza. De exemplu, in loc sa iti setezi un obiectiv precum „salveaza mediul inconjurator“, ai putea incepe sa reciclezi mai mult. Acest exemplu a fost testat pe un esantion de 127 de voluntari, studiu publicat anul trecut. Primul grup a avut impus obiectivul de a „creste reciclarea“, iar al doilea grup a avut obiectivul „salveaza mediul inconjurator“. Cu toate ca al doilea grup a indeplinit aceeasi sarcina ca si primul grup, oamenii din al doilea grup au raportat ca se simteau mai putin satisfacuti de munca lor si mai putin fericiti decat cei din primul grup.

4. Participa la activitati culturale

Vizitarea unui muzeu sau mersul la un concert te ajuta sa iti imbunatatesti starea. Un studiu care examina anxietatea, depresia si satisfactia asupra vietii, realizat pe 50.000 de adulti din Norvegia, a dezvaluit ca persoanele care participau la mai multe activitati culturale, precum mersul la o piesa de teatru sau inscrierea intr-un club, au raportat nivele mai scazute de anxietate, depresie, precum si o satisfactie mai mare legata de calitatea vietii lor.

5. Petrece mai mult timp in natura

Daca viata intr-un oras mare te face nefericit, avem vesti bune: o plimbare in natura te poate ajuta sa scapi de acele ganduri negative. Cel putin asa arata un studiu publicat luna trecuta. In acest studiu, 38 de californieni (18 femei si 20 de barbati), au fost impartiti in doua grupuri – un grup s-a plimbat timp de 90 de minute in natura, iar celalalt a facut acelasi lucru, numai ca in oras. Cei care s-au plimbat in natura au spus ca aveau mai putine ganduri negative legate de ei, in timp ce cei din oras nu au simtit nicio schimbare. Mai mult decat atat, scanarile fMRI au aratat o activitate mai mica in cortexul prefrontal subgenual, o regiune a creierului care joaca un rol important in anumite tulburari de dispozitie care au legatura cu gandurile negative, a aratat studiul. Cei care s-au plimbat prin oras nu au aratat aceste beneficii.

6. Mediteaza

Multiple studii au aratat ca meditatia – concentrarea intensa asupra prezentului pentru perioade bine delimitate de timp – poate reduce depresia si anxietatea. Cercetarile facute pe cei care mediteaza de mult timp, precum calugarii budisti, arata ca creierele acestora au zone bine dezvoltate, care au legatura cu controlul emotional. Alte studii arata ca oamenii care urmeaza un program de meditatie arata schimbari ale creierului, care au legatura cu constiinta de sine, perspectiva si memoria.

7. Scrie 3 lucruri pentru care esti recunoscator

Daca treci pe hartie lucrurile pentru care esti recunoscator, vei reusi sa iti imbunatatesti starea. Intr-un studiu recent, cercetatorii au avut trei grupuri de voluntari pe care le-au pus sa tina un jurnal. Membrii primului grup trebuia sa scrie despre evenimentele majore care li s-au intamplat, al doilea trebuia sa scrie despre greutatile pe care le-au infruntat, iar al treilea despre lucrurile pentru care erau recunoscatori. Dupa 10 saptamani, cei din al treilea grup au spus ca se simteau mult mai optimisti si mai impacati cu viata lor decat cei din celelalte grupuri si, de asemenea, au raportat mai putine simptome fizice de disconfort si dureri de cap.

8. Bea cafea (dar nu in mod exagerat)

Cafeaua stimuleaza sistemul central nervos si nu doar ca iti imbunatateste vigilenta, ci si starea. Mai multe studii au descoperit ca exista o conexiune intre consumul de cofeina si riscul redus de depresie si tentative de suicid. In orice caz, cel putin unul dintre acele studii au gasit aceasta conexiune cu cafeaua, dar nu si cu ceaiul, in timp ce altele au dovedit ca si ceaiul ar avea acelasi efect.

9. Fa voluntariat

S-ar putea sa sune ciudat, dar una dintre metodele prin care poti sa ai grija de tine este sa ai grija de oamenii din jurul tau. Intr-o analiza recenta a 40 de studii facute in ultimii 20 de ani, cercetatorii au descoperit ca o activitate era mult mai importanta decat altele, in vederea cresterii sanatatii psihologice: voluntariatul. Aceasta activitate are legatura cu un risc scazut de depresie si o satisfactie mai mare in ceea ce priveste calitatea vietii.

10. Zambeste

S-ar putea sa nu fie nicio surpriza faptul ca zambitul ne face mai fericiti. Dar, cea mai importanta parte aici este ca zambetul sa fie unul sincer. Daca te prefaci, s-ar putea sa fii si mai nefericit, dupa spusele unui studiu din 2011. Studiul a examinat un grup de conducatori de autobuz, pentru doua saptamani. Cercetatorii au descoperit ca aceia care se prefaceau ca zambesc se simteau mult mai rau la sfarsitul turei, in comparatie cu inceputul ei. Dar aceia care zambeau datorita gandurilor pozitive aveau o stare mai buna la sfarsitul zilei.

sursa: adevarul.ro