În fiecare an, în lume, 15 milioane de persoane suferă un accident vascular (AVC). Dintre acestea, 5 milioane mor, iar 5 milioane rămân cu dizabilităţi pe viaţă. Există o serie de măsuri care te ajută să previi AVC şi pe care este indicat să le pui în practică imediat!
Ţara noastră ocupă printre primele locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de accidentul vascular cerebral (AVC), arată statisticile. Cifrele nu sunt deloc optimiste: în ultimii ani, numărul cazurilor de atac cerebral a crescut cu un sfert la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 – 64 de ani. Vestea bună este că aproape 80% dintre acestea pot fi prevenite prin controlarea factorilor de risc şi prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.
Iată 10 măsuri prin care poţi preveni AVC!
1. Renunţă la fumat. După 2 ani de renunţare la fumat, riscul de a suferi un AVC se reduce cu 50%. După 5 ani de la renunţarea la ţigări, probabilitatea de apariţie a atacului cerebral este comparabilă cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată.
2. Tratează-ţi hipertensiunea, cu menţinerea unor valori sub 140/90 mmHg. Tensiunea crescută suprasolicită pereţii arterelor, scăzându-se rezistenţa.
3. Ţine colesterolul sub control. Nivelul crescut al colesterolului favorizează atacul cerebral, pentru că duce la apariţia aterosclerozei. Plăcile de aterom pot duce şa formarea unui cheag de sânge care îngustează sau astupă vasele. Valorile colesterolului total trebuie să fie sub 180 mg/dl şi ale colesterolului LDL sub 130 mg/dl.
4. Dacă eşti diagnosticat cu diabet zaharat, respectă tratamentul şi regimul indicate de medic. Diabetul se numără printre factorii favorizanţi ai accidentului vascular.
5. Dacă ai peste 40 de ani, fă-ţi anual controale cardiologice, pentru depistarea unor posibile probleme precum fibrilaţia atrială, care cresc riscul de AVC.
6. Fă mişcare zilnic! Ştiai că sedentarii au un risc dublu de a suferi un AVC? Prin 30 de minute de mişcare zilnică poţi preveni atât atacul cerebral, cât şi infarctul. Dacă nu îţi place sportul, chiar şi o oră de mers pe zi este suficientă.
7. Menţine-ţi greutatea normală. Obezitatea este asociată cu apariţia AVC de tip ischemic (în cazul femeilor obeze, acest risc este de 130% mai mare în comparaţie cu cele cu greutatea normală). Dacă eşti supraponderal sau obez alege cea mai potrivită metodă de slăbire cu ajutorul unui medic, mai ales dacă suferi de boli cronice.
8. Mănâncă echilibrat, fără exces de grăsimi, sare şi dulciuri. Mizează pe fructe, legume, peşte gras, cereale integrale şi ulei de măsline.
9. Evită consumul excesiv de alcool.
10. Încearcă să elimini situaţiile tensionante. Stresul accelerează ritmul cardiac şi, implicit, tensiunea arterială.