10 sfaturi despre cum sa pastrezi sanatatea familiei tale de Sarbatori

0
67

In fiecare an sunt estimate peste un milion de cazuri de toxiinfectii alimentare si multe dintre acestea se intampla in perioada sarbatorilor de iarna, dar urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa-ti mentii familia in siguranta si cu burta plina de Sarbatori.

1. Evita contaminarea alimentelor de sarbatori si cand mergi la cumparaturi ia-ti mai multe plase in care sa pui separat alimentele crude, cele care trebuie sa stea la frigider si restul.

2. Depoziteaza carnea de porc si alte alimente crude separat fata de mancarurile deja gatite. Pastreaza alimentele crude acoperite si la frigider tot timpul, pe cel mai de jos raft, eventual in lada de la frigider si verifica intotdeauna temperatura. Tine minte ca termostatul frigiderului este doar aproximativ si ia in calcul cumpararea unui termometru special din supermarket, magazinele specializate sau online.

3. Daca ai carne congelata, verifica ce conditii de depozitare sunt indicate pe ambalaj, ca sa fii sigura ca ai suficient timp pentru a o dezgheta complet. De exemplu, unui curcan inghetat, de 6-7 kg, ii va lua chiar si pana la patru zile sa se dezghete complet la temperatura frigiderului.

4. Dezgheata carnea intr-un recipient suficient de mare pentru a pastra in el tot sucul ce se va scurge si fa-o mereu mai degraba in frigider decat la temperatura camerei.

5. Evita contaminarea prin folosirea acelorasi ustensile la taiere si manevrare. Foloseste cutite si tocatoare diferite pentru carne, legume si peste.

6. Nu spala carnea cruda, deoarece prin prepararea la temperaturi inalte oricum omori majoritatea bacteriilor, iar prin spalarea sub jet de apa faci doar sa imprastii pe maini, haine, faianta si in chiuveta toti microbii.

7. Verifica mereu ca orice tip de carne sa fie bine facuta si in interior, astfel incat sa nu ramana in mijloc bucati de carne roz si daca mai iese ceva cand infigi tepusa sa fie un suc incolor, nu sange.

8. Raceste la temperatura camerei mancarea neconsumata si tinand-o acoperita, apoi, dupa o ora sau doua bag-o la frigider.

9. Daca congelezi mancarea, termin-o in 24 de ore de cand o dezgheti.

10. Cand folosesti resturi de alimente congelate, asigura-te ca le dezgheti bine inainte de a le consuma si fa acest proces direct in frigider, peste noapte. sursa: feminis.ro