Toata lumea o cunoaste pentru doza de vitamina C pe care ne-o poate oferi, insa lamaia este o bogatie de nutrienti si fitonutrienti gratie carora este un adevarat medicament, mai ales daca este consumata cu tot cu coaja si samburi.
In afara de cantitati mari de vitamina C, lamaile mai contin si riboflavina, tiamina, fier, magneziu, acid pantotenic, fibre, vitamina B6, potasiu, cupru, calciu si acid folic. Iata cateva motive pentru a consuma lamaia intreaga:
1. Lupta impotriva radicalilor liberi
Vitamina C este cel mai important antioxidant gasit in natura. Aceasta vitamina neutralizeaza radicalii liberi atat in interiorul cat si in exteriorul celulelor. Radicalii liberi sunt responsabili de daunele produse celulelor si membrelor celulelor, avand ca rezultat inflamatia, boli cronice si imbatranirea accelerata.
Radicalii liberi pot afecta de asemenea si vasele de sange si pot sa modifice colesterolul astfel incat acesta sa se depuna pe artere. Vitamina C ajuta in preventia acestor depuneri, si ajuta la oprirea in mod constant a progresiei aterosclerozei si a bolilor de inima la diabetici.
2. Stimuleaza sistemul imunitar
Cand vine sezonul rece si al racelilor, este mereu o idee buna sa ai o punga de lamai proaspete la indemana. Acidul citric, bioflavonoidele, vitamina C, calciul, pectina si limonenul fac o treaba grozava in stimularea sistemului imunitar si tinerea infectiilor la departare.
3. Protejeaza impotriva cancerului
Lamaile contin 22 de compusi anti cancerigeni printre care si limonenul – un ulei care s-a dovedit a opri raspandirea tumorilor cancerigene la animale. In plus ele contin si glicozide de flavonoli, care opresc divizarea celulelor canceroase.
Un studiu publicat in anul 2005 de catre Jurnalul de Nutritie a descoperit ca limonoizii din fructele citrice protejeaza celulele impotriva deteriorarilor care pot duce la cancer. Un alt studiu publicat in Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara afirma ca limonoizii pot inhiba tumorile din gura si pot stopa raspandirea celulelor canceroase de indata ce tumoarea a fost identificata.
4. Echilibreaza pH-ul
Lamaile sunt considerate unele dintre cele mai alcaline alimente pe care le poti manca. Mineralele din lamai ajuta de fapt la alcalinizarea sangelui. Majoritatea oamenilor produc prea mult acid, asa ca lamaile reduc surplusul de aciditate, extragand acidul uric din articulatii. Acest lucru reduce durerea si inflamatia simtita de multa lume.
5. Asimilarea oxigenului
Lamaile au cea mai pura concentratie de ioni incarcati negativ dintre fructe. Doctorul Pierce J. Howard, autorul volumului „Manualul propriu pentru creier; Aplicatii zilnice din cercetarea minte-creier”, afirma ca „ionii negativi cresc fluxul de oxigen spre creier, ceea ce duce la o vigilenta crescuta, scade somnolenta si ofera mai multa energie mentala. Lamaile pot, de asemenea, sa protejeze impotriva germenilor din aer.”
Primul om care a ajuns pe varful Everest, Sir Edmund Hillary, a spus ca atribuie o buna parte a succesului sau lamailor!
6. Fibre
Majoritatea oamenilor au mai putine fibre decat necesar in dieta lor fata de cele 20-38 de grame de fibre recomandate zilnic. Fibrele previn constipatia, cancerul de colon, hemoroizii, boli de inima si diabet.
Asociatia Americana de Diabet include lamaile in lista de super alimente datorita continutului lor ridicat de fibre. In plus, fibra pectina gasita in lamai mentine senzatia de satietate mult timp, astfel ca nu vei mai cadea prada exceselor culinare.
7. Dispozitie si energie
Te-ai trezit vreodata cu fata la cearceaf? Daca esti des letargic sau morocanos dimineata, sau in orice moment al zilei, tocmai din acest motiv ar trebui sa te gandesti sa rontai o lamaie sau sa mirosi una.
Acest fruct poate sa iti imbunatateasca starea de spirit si sa iti ridice nivelul de energie. Lamaile promoveaza de asemenea o gandire limpede si ajuta in reducea anxietatii si a depresiei.
8. Digestie sanatoasa
Corpul tau trudeste din greu ca sa digere tot ce ii oferi. Sucul de lamaie ajuta sa indepartezi substantele si toxinele nedorite, ramase din procesul de digestie. Lamaia stimuleaza ficatul sa produca bila.
9. Piele curata, riduri mai putine
Datorita vitaminei C, lamaia ajuta la diminuarea petelor si a ridurilor. Lamaile te ajuta sa elimini toxinele din corp si sustin functiile sanatoase ale ficatului, ceea ce de asemenea mentine pielea curata.
10. Previne pietrele de la rinichi
Cand nu ai suficienti citrati in urina, ai un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi. Mancand lamai in mod regulat te pot ajuta sa cresti nivelul de citrati din urina si poti prevenii formarea calculilor.
11. Tensiunea
Lamaile au un nivel de potasiu ridicat, acesta fiind un mineral important care ajuta vasele de sange sa fie usoare si flexibile. Acest lucru face ca tensiunea ridicata sa fie redusa. Vitamina B din lamai este de asemenea benefica pentru problemele de inima.
12. Combaterea parazitilor intestinali
Semintele de lamaie nu trebuie aruncate ci pastrate intr-o cutie la loc uscat, deoarece sunt vermifuge. Maruntim si zdrobim coaja, pulpa si semintele de la o lamaie (daca are seminte prea putine, mai luam seminte de la alte lamai), le punem la macerat timp de 3 ore, in 100 ml apa cu miere. Apoi strecuram, storcand bine resturile si bem lichidul seara, inainte de culcare.
Contra oxiurilor se folosesc numai semintele, pe care le pisati si le amestecati cu miere (7 lingurite samburi de lamaie la 7 linguri miere). Samburii uscati foarte bine se macina cu rasnita de cafea si peste pulberea obtinuta adaugam mierea. Se omogenizeaza bine compozitia. Preparatul se administreaza pe stomacul gol, inainte de micul dejun. Pentru copii, doza indicata este de o jumatate de lingurita; in schimb, adultilor li se recomanda o cantitate dubla, adica o lingurita.
Periodic, pentru ca tratamentul sa aiba continuitate, se prepara alte doze proaspete din samburi de lamaie si miere. S-a constatat ca, dupa sapte zile de tratament, parazitii intestinali se elimina in mai multe etape, iar persoana care a fost infestata isi recapa pofta de mancare si scapa de durerile abdominale.
De asemenea, semintele de lamaie sunt febrifuge, adica scad febra. Se iau 1-2 lamai, se taie feliute subtiri, dupa care se aplica feliuta langa feliuta, cu seminte cu tot, pe ambele talpi; se imbraca talpile picioarelor in mici pungi de plastic, apoi se trag ciorapii. Vom constata ca febra va disparea in cateva ore. Daca-i cazul, se repeta tratamenul.
Cum alegem si pastram lamaile
Pe masura ce lamaile se coc, puterile lor antioxidante cresc. Alege lamaile cand sunt coapte. Lamaile cu coaja mai subtire o sa aiba mai mult suc decat acelea cu coaja mai groasa, si cu cat este mai grea o lamaie cu atat contine mai mult suc. Nu cumpara lamai care sunt zbarcite.
O lamaie cu cat are mai multi samburi (peste 15) cu atat este mai sanatoasa. Mutatiile genetice realizate de om in domeniul alimentatiei au facut ca multe fructe sa aibe foarte putini samburi ba chiar unele deloc.
Adevaruri despre lamai: Daca tai o lamaie pe jumatate vei observa ca se asemana cu soarele. Lamaile si citricile in general sunt alimente potentate de soare. Tineti-le depozitate la lumina, ele se vor incarca cu energia soarelui si isi vor potenta nutrientii.
sursa: viataverdedeviu.ro