150 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui Constantin Negruzzi. Comemorare la Muzeul National al Literaturii Romane Iasi

0
134

Muzeul National al Literaturii Romane – MNLR Iasi organizeaza sambata, 25 august 2018, la Muzeul „Constantin Negruzzi” de la Hermeziu, un program dedicat comemorarii a 150 de ani de la moartea scriitorului Constantin Negruzzi. 

Cu incepere de la ora 12:30, va avea loc vernisajul expozitiei Constantin Negruzzi (1808-1868). Expozitia reprezinta o incursiune in viata scriitorului, ilustrata prin obiecte care i-au apartinut: pipa din chihlimbar, ceasul solar, editie princeps „Pacatele tineretelor” cu autograful autorului, editii din traducerile si scrierile sale, fotografii, documente, scrisori etc. Vernisajul va fi continuat cu lansarea revistei „Dacia literara”, nr.2/2018, numar special, cu un dosar dedicat lui Constantin Negruzzi. De asemenea, va avea loc si un memento negruzzist, in care invitatii, reprezentanti ai spatiului cultural iesean si nu numai, vor discuta despre viata si opera lui Constantin Negruzzi. La eveniment va participa si Dana Konya-Petrisor, stra-stranepoata scriitorului.

Constantin Negruzzi, considerat de critici primul nostru mare prozator modern, s-a nascut in anul 1808, la mosia familiei de la Trifestii Vechi. A invatat intai greceste cu un profesor elen, Chiriac, si franceza cu un emigrant, Bancovitz. Dupa incercarea nereusita de a invata romaneste cu profesorul Ioan Alboteanu de la Seminarul Socola, a devenit autodidact, „luand Istoria romanilor de Petru Maior, ajutat de abecedarul urgisit, in putine ceasuri am invatat a ceti”. In anul 1821 a fugit in Basarabia cu tatal sau. La Chisinau face cunostinta cu poetul rus Puskin, care-i formeaza gustul pentru literatura. Dupa moartea tatalui sau, intra copist la Visterie, incepand astfel viata politica, cum faceau toti fiii de boieri pe atunci. In acest timp, publica cateva traduceri de poezii si cateva nuvele, fiind unul dintre primii nostri traducatori. 

Inceputurile Teatrului National din Iasi se leaga de numele sau prin co-directiunea din anul 1840, alaturi de Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri si Petru M. Campeanu. Tot in anul 1840 este ales efor (primar) al orasului Iasi si indeplineste functia pana in anul 1843. Diferite alte functii publice, culminand cu cea de Ministru al Finantelor in Guvernul Anastasie Panu, atesta rolurile sociale importante pe care intelectualul le-a jucat de-a lungul timpului. 

Constantin Negruzzi a murit in anul 1868 si a fost inmormantat langa biserica din Trifestii Vechi. Muzeul ce ii poarta numele, din Hermeziu, comuna Trifesti (jud. Iasi), inaugurat in anul 1995, evoca preocuparile sale literare si cele politice, totodata reconstituind muzeografic viata si activitatea intregii familii Negruzzi.