26 octombrie, Sfantul Dimitrie. Traditii si obiceiuri. Ce nu trebuie sa faci in aceasta zi

0
54

Sfantul Dimitrie. Traditii si obiceiuri. Crestinii ortodocsi il sarbatoresc in data de 26 octombrie pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir. Cunoscut popular si ca Sfantul Dumitru, el a fost un martir crestin, sfant militar care a trait in secolul al treilea.

Sfantul Dimitrie, izvoratorul de mir, a vietuit in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian. Originar din Tesalonic, el a devenit cunoscut pentru dreapta sa credinta. Din acest motiv el a fost intemnitat de imparatul Maximilian si a trecut la cele vesnice in jurul anului 306, in temnita.

Dupa moarte, Sfantul Dumitru a facut multe minuni si tamaduiri. La scurt timp dupa moartea sa, o bazilica a fost ridicata pe mormantul sau, la Salonic. Dupa cucerirea otomana a fost transformata in moscee, redevenind biserica dupa cucerirea orasului de catre greci, in 1912. Moalte Sfantului Mare Mucenic Dimitrie sunt aseazate la Biserica Sfantul Dumitru din Salonic.

Sfantul Dimitrie, izvoratorul de mir – Ce superstitii se respecta in aceasta zi

Ziua de 26 octombrie este marcata de o serie de traditii, obiceiuri si superstitii din popor.

In Ajun de sarbatoare, gospodarii aprind focuri, iar copiii sar peste aceastea, pentru a fi sanatosi tot anul. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, pentru ca solul sa fie roditor.

Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor, iar in aceasta zi, ei arunca un cojoc in mijlocul oilor, asteptand ca o oaie sa se aseze pe el. Daca prima oaie e alba, iarna va fi aspra. Daca e neagra, iarna va fi blanda.

Se mai spune ca Sf.Dimitrie este cel care desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Se mai spune ca in aceasta zi de sarbatoare, caldura intra in pamant si gerul incepe sa iti faca simtita prezenta.

Se mai spune ca cine seamana usturoi dupa aceasta zi va avea paguba tot anul.

Sf.Mare Mucenic Dimitrie. Ce sa nu faci de Sfantul Dumitru

De Sf. Dumitru, izvoratorul de mir, nu se lucreaza in gospodarie, nu se spala si nu se coase. Totodata, nu se piaptana in aceasta zi, intrucat se spune ca cine va face acest lucru va fi bantuit de ghinion.

Se face pomana grau fiert cu unt, lapte sau branza.

Rugaciunea Sfantului Dimitrie

„O, rabdatorule de chinuri al lui Hristos, Izvoratorule de mir, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, aceasta a noastra rugaciune, ce aducem tie acum cu umilinta, primeste-o, si de bolile sufletesti si trupesti si de vrajmasii cei vazuti si nevazuti, cu rugaciunile tale cele bineprimite catre Dumnezeu, ne pazeste, ca impreuna cu tine in veacul ce va sa fie, sa cantam Lui: Aliluia!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.