Agentia Europeana a Mediului informeaza ca, anual, 28.000 de romani mor din cauza anumitor probleme cauzate de aerul poluat cum ar fi bronsitele, astmul sau bolile cardiovasculare, iar aproximativ un milion de romani sufera de afectiuni respiratorii.
Potrivit ultimelor studii, Bucurestiul este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar in Iasi si Brasov nivelul particulelor care provin de la emisiile poluante generate de industrie si trafic depaseste, zilnic, nivelul maxim acceptat de legislatie.
“Calitatea aerului pe care-l respiram depinde atat de factorii iritativi, inclusi in ceea ce numim poluare, cat si de particulele biologice, care sunt mai putin cunoscute. Ele sunt reprezentate, in exterior, de granulele de polen ale plantelor alergizante si diverse specii de mucegaiuri, iar in interior, de acarienii din praful de casa, parul animalelor de companie sau mucegaiuri. Aceste aeroalergene pot produce sensibilizare alergica, rino-conjunctivita si astm alergic la persoane predispuse”, a explicat, prin intrmediul unui comunicat de presa, dr. Polliana Leru, medic primar alergologie si imunologie.
Medicul precizeaza ca exista un adevarat pericol de imbolnavire in randul populatiei din cauza plantelor alergizante, asa cum este ambrosia.
“Societatea Romana de Alergologie si Imunologie clinica atrage atentia asupra riscului de imbolnavire pe care il reprezinta vegetatia urbana, prin prezenta unor plante alergizante, cum este ambrosia. De asemenea, este necesara masurarea concentratiei polenurilor alergizante din atmosfera si difuzarea unor buletine informative catre populatie, asa cum se intampla in restul tarilor europene. Din pacate, in Romania nu avem o retea nationala de aerobiologie si, in prezent, se masoara concentratia de polen din aer intr-un singur centru din Bucuresti – la Spitalul Clinic Colentina”, a adaugat Leru.
Societatea Romana de Pneumologie estimeaza ca numarul persoanelor care sufera de astm a ajuns la aproape un milion, adica aproape 6% din populatia Romaniei.
"Poluarea, dupa tabagism, reprezinta a doua cauza majora de afectiuni respiratorii, uneori putin luata in calcul de catre medicii de familie si specialisti. Cu toate acestea, implicarea aerului poluat poate fi identificata acolo unde primele explicatii ale instalarii sau agravarii unei afectiuni respiratorii nu pot fi gasite. Legatura cu poluarea industriala este generata de ritmul vietii moderne, iar poluarea casnica are o multitudine de consecinte, cum ar fi astmul bronsic, emfizemul pulmonar, bronsita cronica, dar si afectiunile alergice, infectiile respiratorii nespecifice sau cancerul pulmonar", a explicat prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumologie.
Specialistii atrag atentia ca aerul din interior poate fi de doua pana la cinci ori mai poluat decat cel de afara, precizand ca praful de casa este una dintre cele mai importante si mai periculoase surse alergenice din interior, care contine acarieni, minerale din exterior si alte particule care pot sa declanseze reactii alergice severe si astm.
S-a constatat ca, in medie, intr-o casa obisnuita, se strang 18 kilograme de praf, intr-un singur an.
Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) impreuna cu Societatea Romana de Pneumologie (SRP) au lansat o campanie, in perioada 16 aprilie – 6 mai, de constientizare a calitatii aerului pe care il respiram si a efectelor pe care le are aerul poluat asupra sanatatii romanilor.
sursa: gandul.info