Cum poti avea o viata mai lunga, mai fericita si mai sanatoasa? Indiferent de varsta pe care o ai, trebuie sa investesti in viata ta! Cercetarile facute de-a lungul timpului au gasit o stransa legatura intre longevitate si urmatoarele comportamente:
– sportul, chiar si in doze mici
– interactiunile cu ceilalti, inconjoara-te de oameni buni
– reducerea stresului, scopul provocarilor este sa te faca sa evoluezi, nu sa te copleseasca
– gestionarea banilor cu intelepciune, totul sta in vointa de a face economii
– consumul de alimente sanatoase
– dormitul timp de 7-8 ore pe noapte
– implicarea in activitati importante
– consumul de cafea
in cartea lor din 2011, The Longevity Project, Howard Friedman si Leslie Martin au sustinut ca cel mai important factor al longevitatii nu este un comportament in sine, ci o trasatura: constiinciozitatea. Oamenii constiinciosi au grija de sanatatea lor, isi respecta consulturile medicale, sunt responsabili fata de familie si prieteni si au obiceiuri sanatoase. Apoi, studiile aparute in 2017 adauga trei alte recomandari oarecum surprinzatoare. Care sunt cele trei lucruri pe care le poti face in timpul liber pentru a trai mai mult?
1. Citeste mai multe carti. Un studiu recent a constatat ca 30 de minute de lectura pe zi a fost asociata cu o crestere de doi ani a duratei de viata pentru persoanele de 50 de ani sau mai mult. Echipa de cercetare a examinat obiceiurile de citit a peste 3.635 de persoane in varsta de 50 de ani sau mai mari si viata lor a fost monitorizata peste 12 ani. Factori precum educatia, sexul, starea civila, averea, starea de sanatate si depresia au fost verificate in studiu. Mai mult, bonusul pentru longevitate a fost mai mare pentru cititorii de carti, decat pentru cei de reviste si ziare, care la randul lor, era mai mare decat pentru cei care nu au citit. Cu toate acestea, exista si un risc. Daca petreci prea mult timp citit intr-un stil sedentar, riscul de diabet zaharat, stare de spirit proasta si cresterea in greutate este mai mare. Daca decizi sa citesti mai mult, ridica-te in fiecare ora si deplaseaza-te timp de 5-10 minute. Trupul si mintea iti vor multumi!
2. Ajuta-i pe ceilalti, dar nu prea mult. Acordarea dozei potrivite de sprijin emotional altora iti va prelungi durata de viata. intr-un studiu la care au participat 500 de persoane de peste 70 de ani, cei care si-au ajutat familiile si prietenii prin acordarea unui ajutor ocazional, s-au bucurat de o viata mai lunga. Prea multa grija poate fi stresanta. De exemplu, bunicii care au avut grija de nepoti au experimentat mai mult stres decat cei care le-au oferit suport ocazional fizic si emotional. Iar acest stres este asociat cu rezultate negative in ceea ce priveste sanatatea. Dar, cu o grija aproape minima, s-ar putea sa te scufunzi in izolare. Moderatia este cuvantul cheie, nici prea mult, nici prea putin, ci doar corect. Daca simti ca esti supraincarcat, renunta la ajutorul pe care il oferi altora.
3. Fii activ pe mediile sociale, dar nu prea mult. Relatiile bune ne scapa de stres, scazand riscul de imbolnavire si moarte timpurie. Un studiu realizat pe 12 milioane de utilizatori Facebook au descoperit ca si relatiile online sunt asociate cu un risc scazut de deces pentru cei nascuti intre 1945 si 1989. Utilizatorii Facebook care au trait cel mai mult au avut aceste trasaturi:
– au avut interactiuni si offline, nu doar pe Facebook
– persoanele cu retele medii sau mari de Facebook au trait mai mult decat cei cu unele mai restranse
– cei care au acceptat cele mai multe cereri de prietenie au trait mai mult.
Unele actiuni pe Facebook nu au fost corelate cu o viata mai lunga, inclusiv numarul de like-uri primite la postari. Pe masura ce oamenii imbatranesc, unele prietenii se vor pierde din cauza distantelor geografice, moarte sau divort. Este reconfortant sa stim ca acest contact online poate atenua intr-o oarecare masura aceste realitati dure, atat timp cat in paralel poti cultiva legaturi fata in fata. Cu toate acestea, totul trebuie cu masura! sursa: eva.ro
S.D.