4 lucruri surprinzatoare care pot provoca aparitia cancerului de piele

0
79
Pielea alba, parul deschis la culoare, prezenta unui numar mare de alunite pe corp si expunerea excesiva la soare sunt cativa dintre cei mai importanti factori care pot creste riscul aparitiei cancerului de piele.

Dar in afara acestor elemente foarte cunoscute, oamenii de stiinta au descoperit si alti factori de-a dreptul surprinzatori. Iata ce ar putea creste riscul de a dezvolta cancer de piele:

Vinul alb

Un studiu recent, publicat in revista medicala Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a evidentiat faptul ca fiecare pahar de vin pe zi a fost asociat cu o crestere de 13% a riscului de a dezvolta melanon, cel mai agresiv cancer de piele. Oamenii de stiinta sunt de parere ca o enzima numita acetaldehida, prezenta in toate bauturile alcoolice, dar in cantitate mai mare in vinul alb, are capacitatea de a afecta ADN-ul celular. inlocuieste vinul alb cu cel rosu, care contine mai multi antioxidanti sau renunta complet la consumul de alcool.

Virusul HPV

Oamenii de stiinta britanici au descoperit o legatura intre prezenta tulpinilor virusului HPV si aparitia cancerului de celule scuamoase, un tip de cancer de piele. Cu cat o persoana este purtatoarea unui numar mai mare de tulpini ale virusului HPV, cu atat este mai predispusa de-a lungul vietii sa dezvolte o forma de cancer de piele de celule scuamoase.

Poti descoperi printr-un test daca esti purtatoare a virusului HPV.

O ruda cu parul roscat

In cadrul unui studiu s-a descoperit faptul ca persoanele care sunt purtatoarele genei responsabile pentru aparitia parului roscat duce la cresterea cu 42% a riscului de aparitie a mutatiilor genetice provocate de soare la nivelul pielii, comparativ cu persoanele care nu au aceasta gena. Prin urmare, chiar daca nu ai parul roscat natural, dar ai o ruda apropiata care are parul astfel, esti purtatoarea acestei gene. Este foarte important sa te protejezi de razele soarelui si sa eviti expunerea la soare fara protectie UV.

Sucul de citrice

Consumul unui pahar de suc de portocale sau grepfrut de 1.6 ori pe zi a fost asociat cu o crestere a riscului de aparitie a melanomului cu 36 de procente. Cercetatorii, care au publicat rezultatele studiului in Journal of Clinical Oncology, sunt de parere ca doua substante care se regasesc in aceste fructe, numite psoralen si furocoumarin, sunt responsabile pentru sensibilizarea pielii la razele solare si cresterea riscului de cancer. 

sursa: eva.ro