4 pasi pentru a preveni aparitia ridurilor

0
72

Aparitia ridurilor este un fenomen natural pe care nu il putem controla in totalitate. Spre exemplu, incetinirea productiei de colagen se intampla firesc odata cu trecerea anilor. Medicul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clincii Hebra Dermatologie, atentioneaza ca stilul de viata poate in unele cazuri sa accelereze acest proces.

Ridurile sunt cute superficiale sau profunde care apar in general la nivelul fetei, in jurul ochilor, gurii, la nivelul fruntii sau obrajilor. Acestea sunt rezultatul scaderii numarului si densitatii fibrelor de colagen si elastina care asigura elasticitatea si tonifierea pielii si sunt mai vizibile in jurul zonelor cu musculatura puternica, dinamica, care pliaza pielea. Reducerea hidratarii profunde cauzata de diminuarea productiei de acid hialuronic este foarte importanta in acest proces. Din fericire, exista patru pasi simpli prin care putem preveni imbatranirea precoce a pielii:

1. Limitarea expunerii la soare. Evident, acest lucru nu este intotdeuna practic si de multe ori putin dorit, insa trebuie stiut ca razele UV sunt principalul factor extern de imbatranire precoce. Acestea genereaza specii reactive de oxigen sau radicali liberi, impiedicand in acelasi timp procesul de reparare si remodelare naturala. Cremele de fotoprotectie sunt dovedite a reduce gradul de injurie solara, de multe ori fiind folosite tot timpul anului. Metodele fizice, imbracaminte adecvata, palarii protectoare, sunt la fel de importante.

2. Evitarea fumatului. Efectele negative ale fumatulului sunt deja cunoscute: aparitia de boli cardiovasculare, riscul de accident vascular cerebral si cancer pulmonar, intarzierea vindecarii ranilor etc. Acest obicei este totodata si al doilea factor care contribuie la aparitia imbatranirii precoce si a ridurilor. Fumatul reduce cantitatea de sange distribuita pielii, diminuand astfel aportul de oxigen si nutrienti tesuturilor; pielea devine ingrosata si lipsita de eleasticitate, ceea ce favorizeaza imbatranirea prematura.

3. Somnul. In timpul somnului, organismul uman produce HGH (hormon de crestere), responsabil pentru regenerarea celulara. Cand nu dormim suficient, se accelereaza in schimb productia de cortizol, hormonul stresului, care favorizeaza uscarea pielii si poate agrava toate afectiunile cutanate, printre care acnee, eczeme sau psoriazis.

4. Consumul de apa. Prevenirea ridurilor incepe din interior si, prin urmare, un alt pas important in mentinerea tineretii pielii este hidratarea. Pielea este un organ viu, care respira, fapt pentru care consumul unei cantitati optime de apa o va ajuta sa isi mentina hidratarea si aspectul tanar. In lipsa unei cantitati suficiente de apa, pielea poate deveni uscata si mai predispusa la formarea ridurilor sau acestea pot fi accentuate, daca ele exista deja. Procedurile prin care medicii esteticieni "pacalesc" imbatranirea sunt injectarea de substante care moduleaza activitatea muschilor ce produc riduri si cute in jurul ochilor si gurii, precum si injectarea de acid hialuronic de sinteza pentru a umple ridurile si cutele si pentru a stimula hidratarea profunda. A.D.