Necesarul zilnic de calorii variaza de la o persoana la alta in functie de varsta, sex, inaltime, greutate si nivelul de activitate fizica efectuat zilnic. De aceea, determinarea numarului necesar de calorii pentru fiecare dintre noi, precum si respectarea acestuia cu o frecventa zilnica, ne poate ajuta sa scadem sansele manifestarii acestor consecinte negative pe care o dieta dezechilibrata le are asupra bunastarii intregului organism.
Luam in greutate atunci cand consumam mai multe calorii decat organismul nostru are nevoie, pentru mentinerea functiilor vitale si a energiei necesare pe parcursul intregii zile. De asemenea, este adevarat ca limitarea aportului de calorii, sub numarul necesar zilnic, ne poate duce la pierderea in greutate, insa adoptarea acestei masuri ca metoda de slabit poate fi daunatoare intregului organism.
Infometarea de o zi – un remediu extraordinar
Iata cinci moduri prin care aportul caloric scazut ne poate afecta sanatatea:
1. Restrictionarea calorica poate scadea rata metabolica in mod drastic, cauzand pierderea masei musculare. Acest lucru face dificila mentinerea unei greutati ideale pe o durata lunga de timp, precum si pierderea in greutate, atunci cand acesta este scopul urmarit.
Pentru a preveni aceste efecte trebuie sa ne asiguram ca aportul zilnic de calorii atinge limita necesara pentru sutinerea ratei metabolice bazale.
De asemenea, cresterea aportului de proteine si adoptarea unui program de exercitii fizice de rezistenta la antrenamentul de rutina poate fi de mare ajutor pentru a contracara acest efect nociv.
2. Restrictionarea calorica drastica poate cauza oboseala cronica si deficiente nutritive de proteine, calciu, vitamina A, magneziu, biotina si tiamina, esentiale pentru buna functionare a intregului organism. Pentru a preveni aceste efecte, trebuie sa includem in dieta noastra o varitate de alimente integrale si sa ne limitam aportul de alimente procesate.
3. Limitarea aportului caloric sub necesarul zilnic poate cauza infertilitate, in special la femei. Un aport insuficient de calorii poate reduce, de asemenea, nivelul de estrogen – ce afecteaza, la randul sau, sanatatea sistemului osos si sanatatea inimii. Semnele de fertilitate redusa pot include cicluri menstruale neregulate sau lipsa acestora. Tulburarile menstruale se pot manifesta si in lipsa unor simptome evidente, asa incat acestea necesita o examinare de specialitate pentru a fi diagnosticate.
4. Aportul redus de calorii poate perturba echilibrul hormonal, ceea ce poate duce la un sistem osos slabit. Mai mult decat atat, un aport caloric limitat prin asociere cu un program de exercitii fizice poate creste nivelul hormonului de stres din organism, ceea ce poate cauza, la randul sau, pierderi la nivelul masei osoase. Pierderea masei osoase este deosebit de problematica, intrucat este adesea ireversibila si creste dramatic riscul de fracturi.
5. Restrictia calorica, in asociere cu activitatea fizica intensa, poate compromite sistemul imunitar si creste riscul declansarii infectiilor in organism.