Statisticile continua sa arate o crestere a incidentei bolilor de inima, cancer si diabet. Numeroase studii scot in evidenta legatura intre starea de sanatate si dieta noastra, iar condimentele sunt alimentele care aduc numeroase beneficii organismului.
Cresterea aportului de condimente in dieta ajuta la imbunatatirea sanatatii dumneavoastra, lupta impotriva tesutului adipos si va protejeaza impotriva bolilor de inima si a cancerului. Iata cateva condimente care va imbunatatesc sanatatea inimii:
Ardei Cayenne
Are proprietati anti-inflamatorii, care sunt bune pentru sanatatea inimii. Studiile au demonstrat ca ingredientul activ, capsaicina imbunatateste nivelul colesterolului. Puteti sa adaugati 1/4 lingurita de ardei iute organic in ceai, piureuri, sucuri sau supe sau pur si simplu adaugati la legumele sote sau cartofi.
Usturoi
Gratie concentratiei ridicate de alicina, ajuta la reducerea riscurilor cardiovasculare si gestioneaza colesterolul si trigliceridele. De asemenea, usturoiul reduce riscul de ateroscleroza si scade tensiunea arteriala.
Ghimbir
Aromat si picant, acest condiment poate fi folosit atat in preparate sarate, cat si dulci. Un studiu publicat in Journal of Nutrition a aratat ca extractul de ghimbir reduce nivelul de colesterol din sange si incetineste dezvoltarea aterosclerozei.
De asemenea, ajuta la stabilizarea zaharului din sange prin stimularea celulelor pancreasului si la scaderea lipidelor in sange. Aveti posibilitatea sa adaugati ghimbir proaspat in sucuri, piureuri sau salate.
Menta
Este o planta perfecta atat pentru iarna, cat si pentru vara. Potrivit unui studiu, extractul de menta imbunatateste nivelul colesterolului bun. Ceaiul de menta este un excelent mod de a introduce aceasta planta in dieta ta. Puteti adauga, de asemenea, menta in bautura preferata, salate sau chiar deserturi.
Sofranul
Si in cazul acestui condiment studiile au aratat ca este util in gestionarea nivelului de colesterol. Puteti sa adaugati sofran in preparatele cu orez, cuscus, ciorbe sau supe. Este folosit mai ales in bucataria indiana, asa ca acolo poti gasi inspiratie.
Turmeric
La fel ca ardeiul iute, curcuma are proprietati anti-inflamatorii, care s-au dovedit benefice in lupta impotriva cancerului de san, raceala, gripa si chiar boala Alzheimer. Puteti sa adaugati 1/4 lingurita de turmeric in ceai, piureuri sau sucuri. De asemenea, puteti adauga turmeric la legumele sotate, supe, curry.