Problemele, programul incarcat si incurcat, surprizele neplacute, instabilitatea si contextul nu au cum sa aiba efecte pozitive asupra sanatatii tale. Cum toate acestea reprezinta motive suficiente pentru a te simti foarte stresata, si starile de nervozitate sunt deseori considerate drept o consecinta a acestor factori. Exista insa multe alte aspecte, dintre care unele medicale si foarte importante, care sunt ignorate atunci cand resimti o stare acuta de nervozitate. Helen Stokes-Lampard, doctor la Royal College of General Practitioners sustine ca trebuie sa fii foarte atenta atunci cand te regasesti nervoasa in foarte multe ocazii, deoarece acest lucru poate ascunde o problema medicala.
6 motive mai putin stiute care iti cauzeaza stari de nervozitate
Hipertiroidism
Aceasta este una dintre problemele care afecteaza in mod obisnuit femeile si sta la baza starilor de nervozitate extrem de deranjante atat pentru tine, dar si pentru cei din jurul tau. Un ghid complet despre problemele cu glanda tiroida arata ca eliberarea de catre tiroida a unei cantitati prea mari de hormoni va face sa te simti mult prea agitata si nervoasa, acest lucru afectand toate aspectele organismului tau care sunt legate de metabolism. De asemenea, alaturi de nervozitatea crescuta iti vei pierde si din capacitatea de a te concentra.
Colesterolul ridicat
Problemele cu nivelul ridicat al colesterolului din organism stau la baza afectiunilor cardiace care reprezinta principala cauza de deces inregistrata in Statele Unite ale Americii. Unele medicamente prescrise pentru a contracara problemele cu colesterolul au insa efectul de a produce stari de nervozitate, potrivit unor studii realizate de catre University of California.
Diabetul
Este una dintre problemele medicale care afecteaza aproximativ 20 de milioane de persoane numai in Statele Unite ale Americii, iar unul dintre efectele acestei afectiuni este starea de nervozitate din cauza dezechilibrului nivelului de zahar in sange care duce mai departe la un dezechilibru al nivelului de serotonina de la nivelul cerebral. Confuzia, atacurile de panica, agresivitatea si furia se numara printre problemele cu care te poti confrunta intr-o astfel de situatie medicala complicata.
Depresia
In dese randuri, depresia duce la sentimentul ca ai fi inutila, te poate face sa te simti rusinata sau vinovata de ceva, iar psihiatrul Paul Blenkiron, de la Bootham Park Hospital, din York, sustine ca toate acestea pot ridica la un nivel alarmant starea de nervozitate a unei persoane care sufera de depresie.
Alzheimer
Aceasta afectiune este in realitate o forma a dementei care afecteaza mai multe functii importante ale creierului. Printre acestea se numara de obicei functiile care controleaza atat comportamentul emotional, dar si personalitatea. Se intampla uneori ca tocmai aceste arii afectate ale mintii sa conduca mai departe la crize de furie sau la stare continua de enervare.
Pastilele de dormit
Pentru a obtine starea de somnolenta dorita si promisa de pastilele acestea, compusii pastilelor in realitate nu fac altceva decat sa incetineasca mai multe functii ale creierului. Ceea ce putini stiu insa este faptul ca acest efect poate produce mai departe in anumite situatii o stare ridicata de iritare si nervozitate.