6 sfaturi pentru a reduce riscul de cancer de san

0
66

Cancerul de san este cea mai raspandita forma de cancer in lume! Cifrele sunt graitoare: dupa anul 2000, mortalitatea cauzata de cancerul mamar a crescut cu 7% in Romania, iar numarul cazurilor nou-aparute intr-un an depaseste 6.500. Dintre acestea, 2.500 de persoane mor. Lipsa de informatii este cel mai puternic vector al cancerului de san. Neprezentarea la medic pentru controlul periodic, nerecunoasterea simptomelor si uneori chiar nepasarea fac din cancerul de san o boala care este descoperita atunci cand este prea tarziu.

in majoritatea cazurilor, cancerul de san nu este dureros. Boala are insa o perioada de latenta de 10 pana la 15 ani. Din aceasta cauza, screeningul, adica depistarea in masa a cancerului mamar in fazele precoce (0 si I) la femeile care sunt aparent sanatoase, functioneaza foarte bine. De aceea, mergeti de urgenta la medicul de familie, care va va trimite la un consult de specialitate, daca sesizati una dintre urmatoarele modificari la nivelul sanului: un nodul dur de forma neregulata, dureros sau nu, pielea inrosita, ingrosata, mai calda, cu aspect modificat in „coaja de portocala“, aparitia pe san a unei ulceratii sau adancituri care cuteaza pielea din jur, marirea in volum a unui san si a nodulilor din axila care uneori sunt duri si durerosi sau aparitia unor eczeme ori a unor scurgeri la nivelul mamelonului.

Preventia primara impotriva cancerului de san incepe in primul rand prin modificarea modului de viata si comportament:  Renuntati la alcool si la fumat! Pacientele fumatoare care apeleaza la reconstructia de san nu pot fi operate / Verificati-va greutatea! Consumul de grasimi si dulciuri este deosebit de periculos; obezitatea creste nivelul estrogenului, fapt care are legatura directa cu aparitia acestui tip de cancer / Introduceti in alimentatie mai multe verdeturi si alimente bogate in fibre. Ele au rolul de a scadea nivelul estrogenului si de a intari celula in lupta cu factorii cancerigeni / Consumati alimente bogate in vitamina C si vitamina E! Lipsa exercitiului fizic se asociaza cu niveluri mari ale lipidelor, care cresc nivelul de estrogen / Nu luati contraceptive orale fara sfatul medicului si pe o perioada mai mare de cinci ani / Evitati traumatismele mici si repetate si mediile poluate, in special cu cadmiu si plumb.