Romania a absorbit in perioada 2007-2013 7,5 miliarde de euro bani europeni pentru agricultura si urmeaza alte 19 miliarde de euro care trebuie sa ajunga la fermierii romani, a declarat premierul Victor Ponta miercuri, la Ministerul Agriculturii.
‘Va rog, domnule ministru, sa vorbiti si maine si poimaine, sa vorbiti pana se aude ca se iau decizii importante si ca sunt lucruri care afecteaza viata de zi cu zi. De aceea, o sa incep cu faptul ca in PNDR-ul 2007-2013 s-au absorbit, pentru ca noi vorbim, asa, in general, de gradul de absorbtie, 7,5 miliarde de euro, bani intrati in Romania, in agricultura romaneasca, 7,5 miliarde de euro. Poate ca suma e mult prea mare ca sa insemne ceva pentru omul obisnuit. Impartiti la numarul de oameni care traiesc din agricultura si intelegeti ca, de fapt, e vorba despre o resursa pe care niciodata, in niciun fel, doar din puterile proprii nu puteam sa o acoperim. Si adaugati ca urmeaza, ceea ce dumneavoastra lansati astazi, primele doua programe, urmeaza sa absorbim 19 miliarde de euro. 19 miliarde de euro, aproape jumatate din bugetul anual al Romaniei, 19 miliarde de euro care trebuie sa mearga la fermieri, la agricultori’, a declarat Ponta la conferinta de lansare a primelor trei masuri din cadrul PNDR 2014-2020.
In context, premierul si-a exprimat speranta ca prin programele aprobate de Ministerul Agriculturii, fermierii romani vor fi ajutati sa reziste ‘unei competitii acerbe, sa aiba acces la marile lanturi de magazine’.
Totodata, Ponta a punctat ca un obiectiv important reducerea birocratiei si cresterea nivelului de transparenta, in baza noilor reguli adoptate la nivel comunitar.
‘Vreau sa vad mai putina birocratie, mai multa transparenta si banii sa fie platiti cat mai repede, in asa fel incat sa nu obligam fermierii, asa cum s-a intamplat in trecut, sa se indatoreze la banci sau sa fie refuzati de banci, sa nu poata sa acceseze banii europeni pentru ca nu primesc sumele de care au nevoie pentru a porni programele’, a afirmat Ponta.
Premierul a multumit, in context, conducerii de la Agricultura pentru alocarea catre programul destinat Deltei Dunarii a 170 de milioane de euro, dar a adaugat ca ‘pana la miliardul de euro care este alocat acestei zone mai este’.
‘Puteati sa fiti un pic mai darnic. Important este insa ca acesti bani sa ajunga cat mai repede si mai clar catre fermieri, catre cei care au nevoie’, a subliniat Ponta.