7 alimente pentru un somn odihnitor

0
79
Sunt alimente care nu doar ca sunt sanatoase, dar te ajuta sa te odihnesti mai bine peste noapte, fara a-ti adauga surplus de kilograme. Cel putin, nu daca mananci intr-o cantitate recomandata.

Unele alimente ofera o binemeritata stare de destindere, pe langa avantajele nutritive pe care le ofera organismului nostru. Daca iti plac ciresele, obisnuiesti sa mananci cateo fripturica slaba sau rontai din cand in cand cateva nuci si alune, esti pe drumul cel bun, conform parerii medicului american Wendy Bazilian, autoare a cartii ”The SuperFood X Diet” devenita bestseller si citata de site-ul american Allyou.com. Dar am consultat si parerea unui specialist roman, in persoana tehnicianului in nutritie Cori Gramescu, pentru a suprapune informatiile.

Cirese

Aceste fructe delicioase sunt o sursa naturala de melatonina, un hormon care ajuta, se pare, la formarea unui program regulat de somn. Un studiu mentionat de Dr. Bazilian a indicat faptul ca mai multi adulti carora li s-a dat sa manance fructe si suc natural de cirese au dormit cu aproxmativ 40 de minute mai mult decat cei care nu mancasera din micutele fructe rosii.

Banane

Prin continutul lor de magneziu si de potasiu, doua minerale care favorizeaza relaxarea musculara, bananele reprezinta o gustare indicata atat dimineata, pentru continutul nutritiv sanatos, cat si in a doua parte a zilei.

Nuci

O alta gustare tocmai buna pentru somnul tau poate consta intr-o portie de nuci. Ele contin melatonina si sunt de asemenea benefice pentru buna functionare a inimii.

Proteine fara grasime

Atat in curcan, cat si in alte alimente cu proteine de calitate (peste, pui de gradina), se regaseste triptofanul, un aminoacid esential care poate creste nivelul de serotonina si poate da stari de somnolenta daca este consumat in cantitati mai mari.

Leguminoase

Anumite boabe ca fasolea, mazarea, dar si alunele contin o doza insemnata de magneziu cu efect puternic de relaxare, care poate imbunatati somnul.

Lapte

Un pahar cu lapte cald poate avea un efect chiar foarte rapid in favorizarea odihnei. Dr. Bazilian spune ca resposabili sunt doi factori: calciul care poate ajuta la relaxare, la fel ca si alte minerale precum magneziul si potasiul, dar si temperatura calduta care detensioneaza corpul si creierul solicitate peste zi.

Ceai de plante

Efectul calmant al ceaiului de musetel, ca si a celui de menta te poate ajuta sa adormi mai repede si sa ai un somn mai adanc. O cana cu ceai inainte de culcare ar putea face parte din ritualul tau de relaxare inainte de culcare.

Avantaje pentru calitatea somnului

Schimbarile mici realizate pe parcursul timpului reusesc sa faca diferenta. Iar daca iti alegi meniul cu grija vei avea numai de castigat. ”O alimentatie bazata pe alimente naturale, neprocesate, ajuta in mod cert la imbunatatirea calitatii somnului. Este necesar sa mancam din toate grupele alimentare si la intervale regulate de timp pentru a promova o digestie sanatoasa. Astfel ne asiguram toti nutrientii de care avem nevoie pentru a ne regla ritmul de somn. Pe langa o alimentatie bazata pe plante si ingrediente naturale, un program regulat de exercitii fizice imbunatateste calitatea somnului.”, spune Cori Gramescu.

Atentie la cantitate si posibile intolerante

Ca de fiecare data, si cantitatea consumata are o influenta directa a felului in care ne simtim. ”Este important sa nu facem excese, mai ales in ceea ce priveste proteinele animale, cum sunt carnea, lactatele, dar si leguminoasele, care pot cauza discomfort digestiv. In ceea ce priveste lactatele nefermentate, cum este laptele dulce, trebuie sa ne asiguram ca nu avem o forma usoara de intoleranta la lactoza, inainte de a-l consuma regulat.”, mai subliniaza specialistul.

Alege preparate usoare inainte de culcare

”Este important sa mancam ultima masa a zilei cu circa 3 ore inainte de culcare si sa alegem pentru cina preparate usoare, bazate pe legume si proteine slabe, usor digerabile. De exemplu, carnea slaba de peste preparata dietetic si legume de sezon reprezinta o alegere sanatoasa.” 

Sursa: libertateapentrufemei.ro