7 cauze ale aparitiei senzatiei de foame. Ce spun specialistii

0
67

Shahzadi Devje, dietetician si expert in diabet, a declarat pentru Global News ca senzatia constanta de foame ar putea reprezenta un simptom al unei afectiuni.

„Senzatia persistenta de foame este un simptom tipic diabetului, care este acompaniata, de asemenea, de senzatia de sete, urinare frecventa si oboseala. O crestere a apetitului a fost observata in cazul persoanelor care sufera de depresie si alte afectiuni psihiatrice. Este recomandat sa discuti cu medicul tau daca suspectezi ceva de acest tip”, a declarat expertul.

Un alt dietetician, Abbey Sharp, din Toronto, a sugerat faptul ca uneori oamenii au senzatia de foame deoarece nu consuma alimente care sa le ofere senzatia de satietate. „In loc sa te concentrezi pe un singur nutrient, incearca sa ai o dieta echilibrata. Opteaza pentru o cantitate suficienta de proteine – fasole, linte, tofu, peste, oua – in cadrul unei mese. Proteinele te ajuta sa iti controlezi apetitul prin stimularea eliminarii de hormoni in organism care te ajuta sa obti senzatia de satietate”, a marturisit Abbey Sharp.

De asemenea, Shahzadi Devje recomanda: „Nu evita sursele naturale de grasimi, precum uleiul de masline, nucile si semintele, avocado si pestele. Grasimile ajuta la intarzierea digestiei, ceea ce inseamna ca mancarea este pastrata in stomac o perioada mai indelungata – senzatia de satietate dureaza mai mult”.

Cauze posibile ale aparitiei senzatiei de foame:

Mananci prea repede – unii oameni mananca prea repede, dar de multe ori savurarea alimentelor reprezinta un element cheie. „Cand mananci prea repede, corpul tau nu are prea mult timp la dispozitie sa iti semnaleze creierul ca esti satul. Procesul dureaza, in medie, 15-20 de minute”, a declarat Shahzadi Devje.

Ai nevoie de mai mult somn – ambii experti sunt de acord cu faptul ca somnul poate interveni in declansarea semnalelor de foame ceea ce determina mancatul in exces. „Nu exista niciun dubiu – o rutina decenta de somn te poate ajuta sa previi senzatia de foame persistenta, dar si mancatul in exces”. Se pare ca studiile au revelat faptul ca o rutina a somnului nepotrivita contribuie pofta pentru mancarurile de tip fast-food.

Nu mananci destul. „In ciuda a ceea ce scrie intr-un articol sau la ceea ce spune soacra ta, s-ar putea sa ai nevoie de un numar mai mai mare de calorii ca sa iti menti greutatea”, a mentionat Abbey Sharp .

Nu manannci „ceea ce trebuie” – carbohidratii ofera senzatia de saturatie, dar si proteinele, fibrele si grasimile fac acelasi lucru.

Abbey Sharp recomanda consumarea carbohidratilor simpli alaturi de fibre, proteine sau grasimi.

Esti prea stresat. „Factorii de stres contribuie la cresterea apetitului din cauza nivelului ridicat al hormonului specific – cortizol”, a declarat Shahzadi Devje.

Nu bei destule lichide – de multe ori senzatia de sete este confundata cu cea de foame. Abbey Sharp recomanda ca atunci cand ai mancat de curand, dar ai impresia ca iti este foame din nou, sa bei un pahar cu apa pentru a vedea daca senzatia dispare.

Consumi calorii in forma lichida – Shahzadi Devje spune ca organismul nu detecteaza caloriile sub forma lichida asa cum o face in cazul celor din forma solida.

Lichidele trec prin sistemul digestiv mult mai rapid decat alimentele solide, astfel incat senzatia de satietate va disparea mult mai repede. sursa: gandul.info