7 plante medicinale cu efect benefic asupra digestiei

0
119

Sanatatea intregului organism este influentata de digestie. In cazul in care procesul de transformare a alimentelor ingerate in substante asimilabile este incetinit fata de normal, acestea stand un timp mai indelungat in tractul digestiv, apar tulburari precum arsuri gastro-esofagiene, balonari, greata, disconfort abdominal etc. Pentru a remedia aceasta problema putem apela la ajutorul anumitor plante. Iata cateva plante care au efect benefic asupra digestiei: 

1. Papadia. Ceaiul sau tinctura de papadie are efecte laxative ce combat constipatia. De asemenea, papadia prezinta efecte de stimulare asupra ficatului, fiind utila si in afectiunile biliare. Reduce sedimentele biliare si faciliteaza eliminarea lichidului biliar din bila (fiere). Se recomanda folosirea cu precautie in cazul unor afectiuni ca gastrita hiperacida sau ulcerul, substantele active din papadie putand sa agraveze aceste boli.  2. Oregano. Oregano este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai hranitoare condimente, doar o lingura de oregano echivaland cantitatea de fier de la un castron de spanac. Oregano are efecte tonice asupra intregului organism, intervenind si la nivelul sistemului digestiv. Oregano contine substante antiseptice dintre cele mai puternice, astfel combate infectiile digestive si diareea. 3. Chimenul. Ceaiul de chimen are un gust placut si un efect relaxant asupra sistemului digestiv, fiind puternic antispastic. Reduce in felul acesta durerile de burta si balonarile, accelerand digestia dificila. De asemenea chimenul influenteaza si secretia exocrina a pancresului, stimuland eliberarea enzimelor pancreatice in duoden. Faciliteaza astfel digestia grasimilor si usureaza functiile vezicii biliare.

4. Menta. Menta consumata atat cruda, cat si sub forma de ceai, are efecte calmante asupra sistemului digestiv. Reduce durerile, scade flatulenta si are efecte antispastice, actionand util in cazur diareei. Atentie insa, consumul excesiv de menta constipa. 5. Mararul. Ceaiul din seminte de marar este un leac foarte bun impotriva indigestiei. Tocati 2 lingurite cu seminte si frunze de macar. Adaugati o cana cu apa fiarta. Asteptati pana se raceste. Strecurati si indulciti infuzia. Luati cam 4 linguri la fiecare ora pana la calmarea durerii. 6. Ghimbirul. Renumit pentru gustul si aroma sa ciudata, ghimbirul a fost considerat o raritate alimentara inca din antichitate. Fiind considerat un condiment rar, ghimbirul era (si inca este) foarte apreciat pentru gustul sau picant, dulce si totodata acrisor. In cazul sistemului digestiv, ghimbirul sporeste eliminarea sucului biliar (se recomanda prudenta la cei pu pietre la "fiere" fiindca poate pleca o piatra ceea ce poate duce la icter si pancreatita acuta) fiind util pentru cei cu "bila lenesa", imbunatateste digestia si combate constipatia prin efectele stimulative pe musculatura neteda intestinala. 7. Feniculul. Este o planta aromatizanta ce se foloseste ca remediu pentru problemele digestive. Ea contine uleiuri esentiale care cresc pofta de mancare si stimuleaza secretia enzimelor digestive. Principala substanta activa din semintele de fenicul o reprezinta anetolul, care inhiba spasmele tractului digestiv. Este folosit in indigestii, constipatie, dureri abdominale si ajuta la eliminarea toxinelor. Are proprietati diuretice.