Anemia este o afectiune in care numarul de celule rosii din sange sau hemoglobina sunt sub nivelul normal. Milioane de oameni sunt diagnosticati cu anemie in fiecare an. Multe alimente pot aduce nivelul de fier la normal, dar este mai putin cunoscut faptul ca unele alimente pot interfera de fapt cu absorbtia de fier.
Semne si simptome ale anemiei
– astenie fizica si psihica
– somnolenta sau iritabilitate
– dificultati de concentrare si scaderea performantelor profesionale
– ameteli
– dureri de cap
– palpitatii
– senzatie de sufocare la eforturi fizice moderate
– depresie
– tensiune scazuta
– pierderea memoriei
– maini si picioare reci
– tegumente palide
Alimente care combat anemia
Iata ce alimente trebuie sa consumati pentru a combate anemia si a imbunatati nivelul glicemiei:
Rodie
Rodie contine proteine, glucide, grasimi si fibre. Ea are, de asemenea, un nivel ridicat de fier, calciu, potasiu si cupru. Aceasta creste hemoglobina din sange si sustine fluxul de sange.
Rosii
Rosiile contin vitamina C, care este necesara pentru absorbtia fierului din alte alimente. Ele sunt, de asemenea, bogate in beta-caroten, vitamina E si fibre. Consumati zilnic rosii cu alimente bogate in fier pentru a absorbi usor fierul.
Seminte de susan
Seminte de susan sunt un alt aliment excelent pentru a combate sau trata anemia Mai ales semintele de susan negru sunt o sursa bogata de fier.
Sfecla
Sfecla rosie este cunoscuta pentru eficienta impotriva anemiei. Are o mare cantitate de fier care ajuta celulele rosii. Odata ce celulele rosii din sange sunt activate, tesuturile primesc mai mult oxigen. Adaugata in dieta, sub orice forma, sfecla te ajuta sa combati cu usurinta anemia.
Carne rosie
Carnea rosie, cum ar fi carnea de vita si de porc, contine o cantitate mare de fier hem, care este mai usor absorbit de organism decat fierul non-hem din vegetale. Ficatul este cea mai buna optiune pentru a stimula sangele cu fier si vitamine B.
Miere
Mierea contine o cantitate buna de fier. Veti primi aproximativ 0,42 mg de fier dintr-o 100 de grame de miere. Mai mult decat atat, mierea contine, de asemenea, cupru si magneziu, care va ajuta la cresterea hemoglobinei in corpul dumneavoastra.
Spanac
Spanacul este o sursa bogata de calciu, vitaminele A, B9, E si C, fier, fibre si beta-caroten. O jumatate de cana de spanac fiert contine 3,2 mg de fier si asta reprezinta aproximativ 20% din necesarul de fier pentru o femeie.