Exista o multitudine de seminte bogate in nutrienti care se pot fi cumparate de pretutindeni si exista foarte multe feluri de a le folosi. Daca nu stii de unde sa incepi sau ce sa faci cu ele, iata un ghid rapid pentru 7 tipuri de seminte sanatoase si cum sa le folosesti. 7 tipuri de seminte sanatoase si cum sa le folosesti
Quinoa. Poate vei crede ca este o cereala dar, de fapt, quinoa face parte din familia semintelor. Gateste-o la fel cum faci cu orezul si o poti folosi atat in preparate calde cat si in preparate reci. Este plina de nutrienti si este o proteina completa care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali. Este disponibila in mai multe variante, alba, rosie si neagra, fiecare avand o aroma usoara de nuca. Nu uita sa o speli din mai multe ape inainte de a o gati pentru a inlatura orice urma de amareala. Stiai ca poate fi macinata si transformata intr-un tip de faina fara gluten, pe care o poti folosi ca inlocuitor pentru faina? Chiar si macinata isi va pastra aroma de nuca.
Semintele de susan. Maruntele seminte de susan sunt folosite adesea ca ornament pentru preparate. Cu o usoara aroma de lapte, semintele de susan sunt foarte intalnite in bucataria asiatica, fiind apreciate pentru nota crocanta pe care o aduc preparatelor la care sunt folosite. Semintele de susan pot fi albe sau negre. Desi difera putin din punct de vedere nutritional dar si estetic, ambele pot fi folosite la fel de bine in orice reteta cu susan. Stiai ca, daca macini semintele de susan, obtii o pasta care se numeste tahini si care este unul dintre principalele ingrediente folosite pentru a face hummus? Tahina este o alternativa excelenta pentru maioneza, in sosurile cremoase sau ca dressing pentru sendvisuri.
Semintele de in. Sunt putin dulci si cu o textura crocanta, usor aspra atunci cand sunt macinate. Contin o cantitate mare de fibre si acizi grasi Omega-3 si reprezinta o excelenta completare pentru terciul de ovaz sau preparatele coapte. De obicei, semintele de in de culoare maro sunt mai usor de gasit dar poti gasi si o varietate de seminte de in aurii, care au o aroma mai putin pronuntata. Daca nu gasesti seminte de in macinate, le poti cumpara intregi si le poti macina acasa, cu rasnita de cafea.
Semintele de canepa. Acestea contin toti cei 9 amino-acizi esentiali si sunt o proteina completa, la fel cum este quinoa. Semintele de canepa au un continut ridicat de Omega-3, ceea ce le face sa fie un super-aliment. Au o aroma asemanatoare cu cea a mugurilor de pin si o textura cremoasa, ceea ce le face potrivite in foarte multe preparate. Le poti folosi in smoothie-uri sau ca topping pe un iaurt pentru un mic dejun sanatos.
Semintele de chia. Semintele de chia reprezinta una dintre optiunile cele mai des intalnite in smoothie-uri sau deasupra terciului de ovaz sau a salatelor. Chia provine din aceeasi familie de plante ca si menta, iar semintele ei capata o textura similara cu tapioca, daca sunt lasate in lichid. Stiai ca aceste seminte minuscule pot absorbi de 12 ori greutatea lor, atunci cand sunt scufundate intr-un lichid? Trebuie pastrate intr-un loc racoros si intunecos si pot rezista timp de cativa ani.
Semintele de dovleac. Sunt disponibile indiferent de anotimp dar sunt cel mai des intalnite toamna si sunt excelente atunci cand sunt adaugate in salate sau in preparate la cuptor.
Semintele de floarea soarelui. Semintele de floarea soarelui reprezinta gustarea excelenta, sunt pline de vitamina E si pot fi adaugate in salate dar pot fi mancate si crude sau coapte. Pentru a le spori savoarea, prajiti semintele cateva minute intr-o tigaie incinsa, inainte de a le adauga in salata sau in preparatul pe care-l vei servi. sursa: eva.ro