Lesinul sau sincopa reprezinta pierderea temporara a cunostintei, urmata de trezirea totala. Pierderea cunostintei poate fi asociata cu pierderea tonusului muscular, ceea ce duce la cadere.
Factorii care duc la starea de lesin
1. Schimbarile ritmului cardiac.
Reprezinta cea mai frecventa cauza de lesin. Frecvent, acesta nu ameninta viata, insa, in unele cazuri, poate fi un semnal de alarma. Inima este ca o pompa electrica si, daca exista anumite probleme ale sistemului electric, inima poate sa nu fie capabila sa pompeze suficient sange, ce duce la scaderea tensiunii arteriale. Un ritm cardiac rapid (tahicardie) este un ritm anormal al inimii ce poate pune viata in pericol. Daca inima bate prea repede, este posibil sa nu fie suficient timp pentru a se umple cu sange, iar cantitatea de sange distribuita in corp scade.
In cazul unui ritm lent (bradicardie), abilitatea inimii de a pompa sange poate fi compromisa. Pe masura ce inima imbatraneste, sistemul electric al acesteia poate deveni fragil, determinand aparitia ritmului cardiac lent. Problemele structurale ale inimii pot cauza pierderea cunostintei, indiferent daca este vorba despre inabilitatea inimii de a pompa sange sau despre afectiuni ale valvelor cardiace.
Atunci cand muschiul inimii (miocardul) prezinta leziuni sau inflamatie (de exemplu, in cazul infarctului miocardic sau cardiomiopatiei), poate sa nu aiba abilitatea de a pompa suficient sange pentru a indeplini nevoile corpului.
2. Afectiunile valvelor cardiace.
Anomaliile valvelor cardiace pot cauza, de asemenea, pierderea cunostintei. Valvele permit sangelui sa circule in directia corecta atunci cand inima pompeaza. Afectiunile valvelor pot include ingustari anormale (stenoze) sau scurgeri (insuficienta sau regurgitare).
3. Hipotensiunea posturala.
Pierderea lichidelor intravasculare (sangele si apa din vasele de sange) poate cauza pierderea cunostintei. In mod normal, lesinul apare atunci cand o persoana sta in picioare imediat dupa ce a stat intr-o pozitie culcata, nefiind suficient timp pentru a compensa aceasta trecere brusca (prin cresterea ritmului cardiac sau prin constrictia vaselor de sange pentru a mentine tensiunea arteriala).
4. Sincopa vasovagala.
Este una dintre cele mai frecvente cauze de pierdere a cunostintei. In acest caz, echilibrul dintre adrenalina si acetilcolina este intrerupt. Adrenalina stimuleaza corpul si creste ritmul cardiac. Acetilcolina are efect opus. Atunci cand nervul vag este stimulat, este secretata o cantitate excesiva de acetilcolina, iar ritmul cardiac incetineste, vasele de sange dilatandu-se. Ca rezultat, sangele este pompat cu dificultate catre creier. Aceasta scadere temporara a fluxului de sange de la nivelul creierului duce la pierderea cunostintei.
5. Anemia.
Indiferent daca apare acut (anemie in urma unei sangerari) sau gradual (dintr-o varietate de motive), poate cauza pierderea cunostintei, din cauza ca nu sunt suficiente globule rosii pentru a transporta oxigen catre creier.
6. Deshidratarea.
Si aceasta poate cauza pierderea cunostintei. Deshidratarea poate sa apara din cauza pierderii excesive de lichide dupa varsaturi, diaree, transpiratie sau din cauza aportului inadecvat de lichide. Unele afectiuni, precum diabetul, pot cauza deshidratare prin pierderea excesiva de apa prin urina.
7. Sarcina.
Pierderea cunostintei apare in sarcina din cauza compresiei venei cave inferioare (vena mare ce favorizeaza intoarcerea sangelui in inima) prin marirea uterului si prin hipotensiunea posturala.
8. Medicamente.
Unele medicamente pot fi cauza pierderii cunostintei. Acestea includ medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale (ce dilata vasele de sange), depresiei (pot afecta activitatea electrica a inimii) si a durerii (afecteaza statusul mental).