8 lucruri fascinante despre prune

0
116

Prunele au un continut scazut de calorii si nu cresc nivelul de zahar din sange. Pigmentul rosiatic-albastrui al prunelor, numit antocianina, ajuta la prevenirea cancerului si la reducerea riscului accidentelor vasculare cerebrale. Tie iti plac aceste fructe?

Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, prunele sunt o sursa importanta de vitamina C, vitamina A, calciu, magneziu, fier, cupru si fibre. Asa ca nu uita sa te aprovizionezi cu prune deoarece acestea stimuleaza buna functionare a sistemului nervos si imbunatatesc vederea.

Se pot consuma proaspete sau deshidratate si pot fi utilizate la prepararea gemurilor, dulceturilor, a marmeladei, jeleurilor, compoturilor si lichiorurilor. Va propunem o reteta de prajitura cu prune, un desert care va fi apreciat de intreaga familie!

Haideti sa descoperim in continuare 8 lucruri fascinante despre prune:
– previn constipatia si problemele digestive. Sunt pline de fibre dietetice, sorbitol si isatin.
– protejeaza inima. O pruna contine, in medie, 113 mg de potasiu care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si reduce riscul de accident vascular cerebral.
– previn deteriorarea celulelor. Datorita antocianinelor protejeaza pielea de efectele daunatoare ale radicalilor liberi.
– previn diabetul. Prunele au un indice glicemic scazut si ajuta la controlul zaharului din sange, reducand astfel riscul de diabet de tip 2.
– mentin sanatatea oaselor. Prin continutul de vitamine si minerale, prunele cresc densitatea osoasa.
– sunt sarace in calorii. O pruna contine doar 30 de calorii, prin urmare sunt ideale in curele de slabire.
– distrug celulele canceroase. Prunele previn aparitia cancerului la san. Acestea inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
– imbunatatesc memoria. S-a dovedit ca antioxidantii incetinesc dezvoltarea bolii Alzheimer. De asemenea, acestea mai contin antociane si quercetina, substante care protejeaza celulele creierului.

Curiozitati despre prune:

– chinezii cred ca prunele simbolizeaza norocul;
– mai mult de o suta de soiuri de seminte de prun au fost gasite in epava navei a lui Henric al VIII-lea, Mary Rose, care s-a scufundat in 1545;
– In Japonia, in luna februarie, infloresc prunii;
– Umeboshi (prunele murate japoneze) combat oboseala;
– exista mai mult de 140 de soiuri in Statele Unite;
– sunt al doilea cel mai cultivat fruct din lume.

Informatii nutritionale despre prune:

– 100 g de prune contine doar 46 de calorii, nu au grasimi saturate si sunt pline de vitamine si minerale;
– ajuta la absorbita fierului in organism, care se poate datora faptului ca sunt o sursa buna de vitamina C;
– au mai mult de 80 de elemente nutritive.

Sursa: suntfericita.ro