Multi dintre noi suntem familiarizati cu beneficiile consumului de miere. Dar stiati ca „aurul lichid” poate fi utilizat intr-o varietate de moduri in afara bucatariei? Daca vom folosi mierea doar pentru gustul sau dulce vom pierde un intreg spectru de aplicatii.
Desigur, un borcan cu miere organica ofera numeroase avantaje nutritionale, inclusiv minerale precum fierul, calciul, potasiu si magneziu, ca sa nu mai vorbim de zaharuri simple usor digerabile, care va pot oferi un impuls de energie.
Cu toate acestea, mierea este mult mai mult decat un aliment delicios. Iata cateva modalitati alternative de a folosi mierea in afara bucatariei:
1. Vindeca ranile
Mierea de albine este perfecta pentru igienizarea taieturilor si zgarieturilor si calmeaza arsurile. O puteti aplica asa cum puneti o crema antibiotica. Potrivit cercetarilor stiintifice, mierea are proprietati antiseptice si de vindecare enorme, iar mierea de Manuka, considerata „regina mierii” distruge inclusiv bacteriile rezistente la antibiotice.
2. Calmeaza tusea, vindeca durerea in gat
Studiile arata ca mierea este la fel de eficienta ca medicamentele pentru tuse. Se amesteca 1 lingura de miere bruta cu apa calda sau se consuma ca atare, pentru a calma tusea si a trata durerea in gat.
3. Combate parazitii
Amestecul de miere, apa purificata si otet de cidru de mere este cunoscut ca remediu eficient impotriva intrusilor parazitari. Se amesteca 1 lingura de miere si una de otet de cidru de mere cu doua cani de apa calda. Se bea de mai multe ori pe zi, timp de doua luni.
4. Te scapa de mahmureala
O lingurita de miere dizolvata intr-un pahar de miere poate accelera metabolismul alcoolului.
5. Hidrateaza pielea
Mierea mentine umiditatea pielii, ceea ce o face ideala pentru orice tratament anti-imbatranire.
6. Da stralucire parului
Pentru un par frumos, se amesteca 1 lingurita de miere cu 1 litru de apa calda si se clateste parul dupa ce a fost spalat cu sampon. Rezultatul? Uita de par uscat, iar parul indisciplinat capata un luciu special.
7. Benefica sanatatii mintale
Pe termen lung, mierea te ajuta sa vindeci anxietatea, potoleste tulburarile nervoase si este deosebit de eficienta cand e combinata cu ceaiuri calmante din plante precum, musetel, fenicul sau lavanda.
8. Bun somnifer
In cazul in care hormonii stresului nu te lasa sa dormi, ia o lingurita de miere seara, inainte de culcare. O cantitate mica de miere seara va asigura ca depozitele de glicogen sunt adecvate in ficat, iar blocheaza partial eliberarea de hormoni care perturba somnul.