8 reguli pe care sa le respecti cand gatesti pentru copii

0
49

Poate ai citit multe retete si ai o metoda speciala pentru a taia morcovii sau castravetii astfel incat copilul tau sa le consume cat mai des. Cu toate acestea, cand gatesti pentru copii fiecare masa poate fi o provocare deoarece trebuie sa combini alimente sanataose, dar cu un aspect cat mai interesant pentru a nu fi respinse de cel mai mic membru al familiei. si bineinteles ca vrei sa realizezi acest lucru fara sa petreci prea multe ore in bucatarie pentru ca probabil ca oricum ai deja un program foarte aglomerat. Nu trebuie sa te stresezi incercand sa faci totul perfect, ci sa gasesti un echilibru intre preferintele copilului si nivelul tau de energie.
 
Iata cum trebuie sa procedezi cand gatesti pentru copii:
 
1. Amesteca pastele cu unt si pasta de tomate. in acest fel vor avea un gust mai bun si sunt foarte usor de preparat. Poti adauga si bucati de carne si legume, iar untul va da o savoare speciala unor paste simple, dar foarte apreciate de copii. 
 
2. Este bine sa pregatesti retete sanatoase, dar daca sunt rapide este si mai bine. Atunci cand li se face foame copiii nu vor avea prea muta rabdare sa astepte masa ideala. Daca nu prepari ceva rapid risti sa guste alimente nesanatoase precum chips-urile sau dulciurile. Este indicat sa toci unele legume cu 2-3 ore inainte sau sa cumperi legume congelate pentru a putea obtine o masa gustoasa si sanatoasa in timp scurt. Poti proceda la fel si in cazul fripturii. Nu este nevoie sa o prepari exact la ora mesei. O poti rumeni cu 1-2 zile inainte, iar cand incepi sa pregatesti masa celui mic vei amesteca rapid ingredientele alese fara sa pierzi foarte mult timp cu gatitul.
 
3. in majoritatea cazurilor este in regula sa oferi aceleasi preparate adultilor si copiilor
Daca vrei sa-ti incurajezi copilul sa manance sanatos este foarte util sa ii dai propriul exemplu. Daca toti ceilalti membri ai familiei consuma alimente nesanatoase copilul se va simti exclus si ii va fi pofta, chiar daca ai incercat sa-i oferi un preparat cu multe vitamine. Cea mai buna solutie este sa pregatesti aceeasi reteta pentru toata lumea. Copilul va fi mult mai receptiv la variantele sanatoase daca observa ca si tu mananci acest tip de preparate si ca iti plac. in acest fel vei evita irosirea alimentelor si vei reduce timpul petrecut in bucatarie. 
 
4. Nu lasa efortul de a crea un aspect atractiv sa-ti fure energia. Cu siguranta conteaza sa creezi un aspect care sa starneasca interesul copilului cand se uita in farfurie, insa nu trebuie sa exagerezi. Nu crea scheme de culori pentru toate legumele taiate sau diferite aranjamente complicate pentru garnitura. Apeleaza ocazional la modalitati speciale de a taia prajiturile sau cartofii la cuptor, dar nu proceda mereu la fel pentru ca vei obosi, iar copilul va considera ca numai asa trebuie sa arate orice masa si ar putea deveni excesiv de pretentios. Este mai util sa depui efort pentru o masa aranjata foarte frumos de 2-3 ori pe saptamana, astfel incat copilul sa stie ca sunt ocazii speciale si sa poata savura alimentele.
 
5. Congeleaza briosele, chiftelele sau burgerii. in timpul saptamanii vei economisi timp daca ai congelat tot ce ai pregatit in weekend. Poti folosi chiftelele pentru sandvisuri, salate sau le poti combina cu paste si sos. Briosele vor fi la fel de gustoase dupa ce le decongelezi. Burgerii vegetali sau pe baza de carne pot fi ingredientul de baza al unei cine rapide, completati cu o garnitura de legume fierte la aburi.
 
6. Nu subestima puterea branzei. Copiii adora branza, in special cea rasa. Poti folosi acest truc pentru a-i convinge sa consume mai multe legume. Presara parmezan ras peste salatele de cruditati si vei vedea ca nu vor mai fi pe „lista neagra” a copilului tau. in cazul preparatelor care au un aspect foarte simplu presara patrunjel combinat cu branza si vor deveni imediat mult mai atractive pentru cel mic.
 
7. Lasa copilul sa se serveasca singur. Cand vine vorba despre alimentatie cele mai rapide rezultate se obtin atunci cand ii dai copilului posibilitatea sa faca alegeri si sa simta ca are sub control optiunile din meniu. Este foarte util sa-si stabileasca singur marimea portiei. Nu te ingrijora daca nu ia foarte mult avocado sau sparanghel. Important este ca toate alimentele de pe masa sa fie sanatoase si treptat copilul va fi mai interesat sa le testeze. Aversiunea pentru anumite alimente se formeaza mai usor daca are impresia ca este fortat sa le manance.
 
8. Daca totul esueaza exista intotdeauna painea prajita. in ciuda eforturilor tale pot exista situatii in care copilul refuza sa manance ce ai pregatit. Nu te certa cu el si nu il obliga sa consume alimentele. Specialistii iti recomanda sa ai la indemana paine prajita in cazul in care observi ca poate aparea un conflict legat de compozitia mesei. De multe ori va vrea sa guste si putina mancare alaturi de feliile crocante de paine prajita. sursa: eva.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.