9 cauze ale durerilor dentare

0
85

Durerea dentara poate aparea din cauza unei probleme aparute in dinte sau in structurile sale de suport sau se poate datora unei probleme care se afla in alt loc si care este perceputa de pacient ca avandu-si originea acolo.

Durerea cu origine dentara sau in parodontiu
1. Traumatismul
Durerea de dinti se poate datora unui traumatism, unei caderi recente, unei lovituri in zona fetei, ca urmare a unui contact fizic sau in timpul practicarii unor sporturi. Este posibil ca trauma sa fie mai veche si pacientul sa fi suportat durerea mai mult timp.

2. Dinte spart
Aceasta situatie se datoreaza unei traume, bruxismului (scrasnitul dintilor), accidente (ex. muscarea unor alimente cu consistenta tare) sau mestecarea gumei. In toate aceste cazuri, integritatea unui dinte poate avea de suferit: o fractura partiala (in partea coronara) sau o fractura care se extinde pana la pulpa dintelui.

Aceasta problema este mai des intalnita la pacientii tineri, cu o dieta saraca in fluor, al caror smalt este casant. Ca urmare, multi au obturatii coronare (plombe).

Pacientii care au dinti sparti simt durere la masticatie, durere ce scade in intensitate cand mestecatul inceteaza. De aceea, adesea, pentru o perioada de timp, ei nu mai mesteca pe partea respectiva.

3. Pulpita reversibila sau hiperemia pulpara
Acest termen se refera la inflamarea pulpei dintelui. Pacientii acuza un disconfort continuu la cateva secunde dupa contactul cu diferiti stimuli: termici – cald rece; chimici – dulce, acru. Cauza poate fi minora (hipersensibilitate dentinara, o obturatie recenta, curatarea recenta a dintelui) sau datorita unor probleme ca retractia gingivala, carii simple sau obturatii defectuoase.
Daca pacientul nu apeleaza la medicul dentist, patologia evolueaza spre pulpite ireversibile.

4. Pulpitele ireversibile
Este posibil ca, din cauza unei carii simple netratate, dintele sa dezvolte o cavitate mare sub o obturatie existenta, mai ales cand nu se respecta igiena bucala sau cand cavitatea nu a fost curatata corespunzator. In aceste cazuri, daca deteriorarea s-a extins in aria din apropierea pulpei, vindecarea este foarte dificila.

O alta cauza o poate reprezenta afectiunile avansate periodontale, care conduc catre distrugerea osoasa.
Dintele afectat de pulpite ireversibile poate prezenta dureri,de la moderate pana la severe; de asemenea, este dureros la rece, fierbinte sau alti stimuli, dar in acest caz, durerea tine de la cateva minute pana la cateva ore si, in cazul pulpitelor seroase totale, nu cedeaza la analgezice.

5. Barodontalgia
Este durerea de dinte datorata presiunii excesive. Pilotii de pe avioanele de vanatoare sau scafandrii pot experimenta astfel de dureri, care apar din cauza dilatarii sau contractiei materialelor de obturatie, diferite de cele ale smaltului si dentinei.

6. Hipersensibilitatea dentinara
Apare in situatiile in care straturile protectoare ale dentinei (smaltul si cementul) se pierd brusc si organul pulpar nu are timp sa se adapteze acestei situatii. Dentina vine in contact direct cu mediul bucal si cu diversi stimuli (excitanti) fizici, chimici, mecanici, care apar in mod normal in masticatie.

Multi adulti acuza dureri de dinti cand ingereaza ceva rece, fierbinte, alimente sau bauturi dulci, la curent de aer sau cand dintele este atins de un instrument dentar in timpul curatarii. Cauza este adesea retractia gingivala, din cauza unor factori precum igiena precara a cavitatii bucale, ce permite depunerea placii, apoi aparitia tartrului, periajului excesiv si aplicarea unei presiuni exagerate in timpul periajului.

7. Piercing-ul in limba
Prin piercing-ul in limba, se produce o invadare a tesutului subcutanat efectuata rapid, in urma careia pot aparea infectii grave, durere, edem si sangerare. Problemele rezultate in urma piercing-ului pot implica si dintii. Reactiile dintre metal si dinte sunt similare cu reactiile persoanelor care au plombe si musca accidental o bucata de staniol. Obiectul de metal poate, de asemenea, sa loveasca dintii cu o forta destul de mare incat sa-i toceasca.

Durerea dentara care nu are legatura cu dintii
8. Nevralgia de trigemen
Este datorata inflamatiei nervului trigemen, descrisa printr-o durere la nivelul unei singure parti a capului, in majoritatea cazurilor, partea dreapta. Nevralgia de trigemen se manifesta violent, cu crize dureroase extreme la nivel facial si poate reprezenta una dintre manifestarile precoce ale bolii.

Initial se produc crize usoare, de scurta durata, dar, pe masura ce boala avanseaza, puseele sunt mai lungi si mai frecvente. Puseele dureroase pot fi spontane, dar si declansate de atingerea usoara a fetei in timpul unor activitati cotidiene (spalare pe dinti, barbierit sau aplicarea machiajului).

Durerea provocata de nevralgia de trigemen poate fi localizata pe o portiune restransa a fetei sau se poate raspandi pe o suprafata mai intinsa. Unii pacienti pun accent pe faptul ca durerea a inceput fara factori declansatori, in timp ce altii amintesc ca a inceput dupa stimulari obisnuite ale mucoasei din jurul dintilor, limbii sau mucoasei (ex. mestecat, cascat). Puseele sunt asemenea unor unde electrice care dureaza de la cateva secunde pana la cateva minute.

9. Tulburarile temporomandibulare
Tulburarile temporomandibulare, inclusiv ale articulatiei temporomandibulare, structurile de masticatie si alte zone asemanatoare pot produce dureri dentare. Un tratament la indemana in aceste conditii poate cuprinde unele interventii cu anumite dispozitive bucale, prescrierea unor medicamente, aplicatii cu gheata sau caldura, sprayuri cu clorura de etil, exercitii de fizioterapie, electroterapie.

Alte cauze ale durerilor dentare
Migrenele pot produce durere in zona molarilor maxilari. Hemicrania continua este o durere de cap care poate produce o durere la premolarii maxilari.
In fiecare situatie, numai medicul dentist poate descoperi daca durerea isi are cauza in alt loc in afara de dinti sau parodontiu. Doar acesta poate folosi criteriul de diagnosticare pentru a identifica tipul nevralgiei care a cauzat durerea de dinte.