9 ceaiuri care nu trebuie baute seara

0
70

Ceaiurile sunt foarte bune la gust si sanatoase pentru organism, insa trebuie consumate cu atentie. Unele licori nu sunt indicate seara, daca vrei sa ai un somn linistit si odihnitor, pentru ca au efecte asemanatoare cafelei. Iata cateva dintre acestea!

Ceaiul negru este exceptional, consumat pentru calitatile sale racoritoare, energizante, dar si pentru gustul intens si aromat. Contine mai multa teina decat ceaiul verde, dar mai putina cofeina decat cafeaua. Da energie corpului, de aceea trebuie evitat seara.

Ceaiul de ghimbir are efecte excelente in combaterea indigestiei, a migrenelor, a racelilor de sezon. Insa nu trebuie consumat seara, pentru ca are un puternic efect energizant, dar e ideal pentru diminetile in care vrei sa renunti la cafea.

Ceaiul verde e recomandat tocmai in starile de oboseala cronica si pentru cresterea capacitatii de concentrare, insa e unul dintre ceaiurile periculoase seara. Cantitatea recomandata e de doua cani pe zi, pana la ora 17-18.

Ceaiul de menta se bea in caz de oboseala sau suprasolicitare intelectuala, stres sau epuizare. Acest tip de ceai nu se bea mai mult de 3 ori intr-o zi si, foarte important, nu trebuie facute cure pe mai multe zile cu ceaiul de menta.

Ceaiul de catina este recomandat in cazul surmenajului, a carentelor de vitamine, in stari de convalescenta sau pentru cresterea performantelor sportive. Da un plus de energie, energie de care nu ai nevoie seara, inainte de culcare.

Ceaiul de ginseng revitalizeaza organismul, da energie si optimism. E renumit pentru ca te scapa de stres si echilibreaza foarte bine nivelul zaharului din sange. Mai mult, ajuta substantial digestia si stimuleaza atentia.

Ceaiul de aloe vera e recunoscut pentru efectul sau ca tonic general care sporeste starea de bine si ajuta la detoxifierea organismului. 

Ceaiul de lemn dulce ofera energie care iti poate ajunge pentru o zi intreaga, spre deosebire de cafea care te ajuta doar in prima parte a zilei. Astfel, e inclus pe lista licorilor care nu trebuie consumate seara.

Ceaiul de guarana este mai putin cunoscut. Planta contine o substanta care ajuta la recuperarea fizica rapida dupa un efort sustinut. E un excitant nervos puternic care imbunatateste memoria si intareste imunitatea, dar mareste si vitalitatea.

Plante care aduc un somn linistitor

Musetelul are proprietati calmante. Pentru a combate stresul si oboseala, bea o cana cu ceai de musetel neindulcit, la o ora dupa cina. Infuzia se prepara din 2 lingurite planta uscata la 200 ml apa clocotita. Pentru a mari actiunea sedativa si calmanta, musetelul poate fi asociat cu valeriana, menta, precum si cu alte plante.

Florile de tei sunt frumos mirositoare si au efect calmant si linistitor. Baut seara, inainte de culcare, ceaiul de tei este usor sedativ, influenteaza favorabil starile nervoase si induce un somn odihnitor. Sunt eficiente si pentru reducerea tensiunii arteriale. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de flori la 250 ml apa clocotita. 

Ceaiul de lavanda elimina tensiunile psihice aducatoare de insomnii. Infuzia se prepara din 2 lingurite cu planta peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Se tine acoperit 15 minute, se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se consuma 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.