9 mituri in sanatate pe care nu trebuie sa le mai crezi

0
82

Medicina este mereu inconjurata de zvonuri, mituri si pareri, iar atunci cand e vorba de sanatatea ta, este important sa fii corect informat. Iata cateva mituri pe care nu trebuie sa le mai crezi:

1. Ouale sunt rele pentru inima
Este adevarat ca ouale contin o mare cantitate de colesterol. De fapt, galbenusul contine peste 200 mg de colesterol, dar asta inseamna ca este rau pentru inima ta? Nu chiar.

Studiile arata ca cei mai multi oameni sunt capabili sa manance un ou pe zi si sa fie perfect sanatosi. Explicatia: colesterolul din oua este diferit de colesterolul care se acumuleaza in sange, ca urmare a consumului de alimente care contin grasimi saturate si trans. Ouale sunt de fapt foarte bune pentru tine!

2. Dieta fara gluten este buna pentru toata lumea
Este surprinzator cat de des s-ar putea sa auzi acest lucru. Unii oameni merg chiar mai departe si sustin ca dieta fara gluten poate trata autismul. Nimic adevarat.

Motivul pentru care persoanele cu intoleranta la gluten se simt mai pline de energie este limpede: organismul lor nu este in masura sa proceseze aceasta proteina din cereale, deci este normal sa se simta mai bine atunci cand nu consuma gluten.
Daca nu aveti nicio intoleranta la gluten, nu exista nici un motiv sa credeti ca veti fi mai sanatosi daca renuntati la alimentele care contin gluten.

3. Trebuie sa te cureti de toxine
Exista un element de adevar in acest sens, si un element de neadevar, de asemenea. Corpul tau scapa de toxine – rinichii si ficatul sunt concepute pentru a face exact acest lucru – dar de fapt, nu poti face foarte multe pentru a accelera cu adevarat acest proces.

Sigur, apa potabila este buna pentru tine, dar aceasta nu inseamna ca vei scapa de orice toxine din corpul tau mai repede. In cazul in care vrei sa reduci toxinele din corpul tau, pur si simplu trebuie sa mananci sanatos si sa faci exercitii fizice.

4. Mananci mai des, dar cantitati mai mici, si slabesti mai mult
Argumentul este ca, mesele mici, dar dese, dau un impuls metabolismului sa arda mai multe calorii. Acest lucru este partial adevarat: rata metabolismului creste atunci cand mananci, dar diferenta de calorii arse este extrem de mica.

5. Poftele alimentare tradeaza deficitul unor nutrienti
Nimeni nu pofteste la un aliment pentru ca isi doreste substantele nutritive din el. Acest lucru ar necesita cunostinte naturale, instinctiv in interiorul creierului nostru, cu privire la ceea ce contine fiecare fel de mancare.
Potrivit oamenilor de stiinta, dorinta de a consuma un aliment anume, poate avea la baza mai multe cauze, mai degraba de natura psihologica si fiziologica decat biologica.

6. Microundele distrug nutrientii din mancare
Nu ar trebui sa fiti exagerat de ingrijorati ca incalzitul alimentelor la microunde afecteaza substantele nutritive ale acestora. „Nu exista niciun pericol specific”, spune David Katz, director la Centrul de Preventie de la Universitatea Yale.
De fapt, orice mod in care gatiti alimentele poate schimba, din punct de vedere chimic, mancarea si valoarea sa nutritiva, adauga acesta.

7. Unii oameni nu pot procesa lactatele sau graul
Exista unele persoane care pretind ca sunt supraponderale, intrucat corpul lor nu este in masura sa proceseze graul sau produsele lactate. Acest lucru pur si simplu nu este adevarat. In cazul in care organismul nu ar putea procesa astfel de alimente asta ar insemna ca nu absoarbe nici caloriile din ele si, ca atare, asta ar duce la pierderea in greutate.
Daca te lupti cu greutatea, poate e din cauza ca dieta ta e prea bogata in lapte sau grasimi.

8. Mancatul noaptea te ingrasa
Nu conteaza la ce ora te decizi sa mananci – caloriile sunt calorii. Daca mananci noaptea, nu vei castiga mai mult in greutate doar pentru ca nu le vei arde imediat. Atata timp cat faci exercitii care ard caloriile consumate astazi, sau chiar ieri, sunteti pe drumul cel bun spre a pierde in greutate.

9. Consumul de alimente crude imbunatateste digestia
Exista mitul potrivit caruia daca mananci alimente crude vei avea o digestie mai buna, ca urmare a enzimelor pe care aceste alimente le furnizeaza. Desi este adevarat ca legumele neprelucrate mentin mai multe enzime decat legumele prelucrate, enzimele care sunt de fapt pierdute in timpul procesarii nu sunt importante pentru sanatatea umana.