vineri, 1 decembrie, 2023

A murit fostul premier Radu Vasile

Distribuie:

Publicat:

Fostul prim ministru al Romaniei, Radu Vasile, a decedat, miercuri, la varsta de 71 de ani, a declarat Corneliu Vadim Tudor, citat de Mediafax.

Radu Vasile a murit miercuri dimineaţă, în jurul orei 4.00. El suferea de cancer de colon din 2010, cand a fost operat, în Israel, şi a fost supus unui tratament cu citostatice.

Radu Vasile s-a născut la 10 octombrie 1942 la Sibiu, era căsătorit şi are trei copii.

Fost membru PNŢCD, Radu Vasile a fost prim ministru al Romaniei în perioada 1998-1999 şi a făcut parte din Guvernul care a negociat cu minerii, in februarie 1999. El a făcut parte din Senatul Romaniei în legislaturile 1992- 1996, 1996 – 2000 şi 2000 – 2004, din partea Partidului Democrat, iar apoi s-a retras din viaţa publică şi politică.

Timp de 9 ani a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat ocupand funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte. In perioada 1994 şi 1998, a fost senator şi vicepreşedinte al Senatului.

A fost profesor de istorie economică la Academia de Ştiinţe Economice timp de mai multe decenii.

Radu Vasile a fost decorat de preşedintele Franţei, Jaques Chirac, cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare, în grad de ofiter. Cu caţiva ani înainte, a primit şi ordinul Corneliu Coposu.

Fostul premier a avut şi o latură sensibilă, aceea de poet. Pe langă cele cinci cărţi de economie, Radu Vasile a scris un roman de pamflet în versuri, şi-a publicat memoriile după guvernarea din 1999, şi a lansat un volum de poezii pe vremea cand ocupa funcţia de prim ministru, sub pseudonimul Radu Mischiu.

Predecesorul său în funcţia de prim-ministru al Romaniei, Victor Ciorbea, a declarat că Radu Vasile nu mai era foarte interesat în ultimii ani de viaţa politică. “In general, se cam izolase de evenimentele de pe scena politică, nu mai participa la emisiuni”, a spus Ciorbea.

In schimb, Radu Vasile mai ţinea legătura cu prieteni apropiaţi din PNŢCD. “Noi ne reconciliasem de acum 10 ani”, a mai spus Victor Ciorbea.

Potrivit preşedintelui PNŢCD Vasile Lupu, Radu Vasile se gandea să se implice din nou în politică. “Am vorbit cu el acum o lună şi era gata să se implice în reconstrucţia PNŢCD. Era foarte optimist şi răspunsul săi invariabil era că se va implica din nou, cu rezerva unei noi verificări a stării de sănătate”, a declarat Lupu.

“A fost un intelectual de primă mană, profesor universitar ce şi-a asumat răspunderea unei drepte politice în Romania. S-a încadrat pe linia oameni politic devotaţi ţării ce n-a lăsat în urmă niciun scandal de corupţie”, a spus Vasile Lupu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img