A început cea de-a 31- a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru!

0
70

Teatrul Municipal "Matei Vişniec" Suceava participă pentru prima dată în FNT cu spectacolul Cântăreaţa Cheală, de Eugene Ionesco, în regia lui Alex Bogdan şi scenografia lui Tudor Prodan. Spectacolul este programat în cadrul secţiei Clasic. Recreat şi va fi disponibil pentru vizionare pe 11 şi 12 noiembrie, începând cu ora 00:00, în mediul online, pe www.fnt.ro.

Spectacolul pe care teatrul sucevean îl prezintă în cadrul FNT 31 este dedicat fostului manager al Teatrului Municipal "Matei Vişniec" Suceava, Carmen Veronica Steiciuc. În calitate de director general şi apoi manager, Carmen Veronica Steiciuc a construit cea mai importantă instituţie de spectacole a judeţului Suceava – Teatrul Municipal "Matei Vişniec" Suceava. Poetă, publicistă, teatroloagă, organizatoare de festivaluri literare şi teatrale, manager de teatru, Carmen Veronica Steiciuc a fost un valoros om de cultură al Bucovinei. A visat la înfiinţarea unui teatru la Suceava şi a reuşit. Întreaga sa viaţă a fost practic încununată cu acest proiect de suflet, de care a fost mândră şi pe care l-a iubit căci i-a adus multă bucurie.

Festivalul Naţional de Teatru se desfăşoară în perioada 06 – 14 noiembrie 2021, în format online, din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Selecţionerii prezentei ediţii sunt criticii de teatru: Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki şi Claudiu Groza, care au ales 38 de spectacole din ţară; spectacole semnificative ale stagiunii teatrale 2020-2021, producţii internaţionale de prestigiu, spectacole de teatru radiofonic şi un număr impresionant de evenimente care vin să completeze tabloul evoluţiei scenei româneşti din ultimul an.

"Cântăreaţa Cheală" este una dintre cele mai importante piese ale marelui dramaturg Eugene Ionesco; este creaţia care a marcat începuturile teatrului absurdului şi a avut premiera la Teatrul Municipal "Matei Vişniec" Suceava în datele de 16, 17 şi 18 aprilie 2021.

Alex Bogdan, regizorul spectacolului "Cântăreaţa Cheală": "Ca fiecare dintre noi, simt că această perioadă prin care trecem, este într-un anumit fel, absurdă. Izolaţi de ceilalţi şi poate cel mai grav, izolaţi de noi înşine. Cred că teatrul este o instituţie a sufletului şi avem nevoie să putem consemna, prin teatru, incredibila perioadă prin care trecem. Este motivul pentru care am ales piesa lui Eugene Ionesco. Nu din dorinţa de a arăta absurdul, ci singurătatea şi apăsătoarea senzaţie că suntem blocaţi într-un timp fără viitor. În care omul îşi epuizează sufletul, devenind din ce în ce mai singur şi mai închis. Încerc, prin acest spectacol, să arăt că piesa lui Ionesco, nu este deloc absurdă. Că personajele stricate, răpite de vitalitatea unui plan de viitor, suntem chiar noi. Speriaţi, suspicioşi, agresivi, întorşi de la umanitate, repetitivi şi însinguraţi. Mi-aş fi dorit să vă spun că o să vedeţi o comedie, dar nu pot să ignor ce simt acum în legătură cu lumea. Şi cred că şi dumneavoastră, dacă o să veniţi la spectacolul nostru, o să simţiţi cât de importantă e vindecarea sufletului prin teatru. Dacă după "Cântăreaţa Cheală" o să puneţi câteva întrebări, dacă o să fiţi mai buni, mai calzi cu ceilalţi, dacă acasă, în intimitatea voastră, o să vă deschideţi mai mult şi n-o să vă fie frică să fiţi vulnerabili, cred că ne-am atins un pic misiunea."

Cântăreaţa Cheală de Eugene Ionesco
Traducerea: Vlad Russo şi Vlad Zografi
Regia: Alex Bogdan
Scenografia: Tudor Prodan
Compozitor: Mischa Blanos

Distribuţia: Cătălin Ştefan Mîndru, Clara Popadiuc, Cosmin Panaite, Delu Lucaci, Diana Lazăr, Răzvan Bănuţ şi copiii Răzvan Bocăneţ şi Tamara Ursache

Accesul la toate manifestările din cadrul FNT 31 este gratuit, spectacolele pot fi vizionate timp de 48 de ore, online – www.fnt.ro, on-air sau live, în perioada 6 – 14 noiembrie 2021.

Spectacolul "Cântăreaţa Cheală" se va juca live, pe scena teatrului sucevean în datele de 11 şi 12 noiembrie, ora 18:00, în cadrul FNT 31. Reprezentaţiile live se desfăşoară în regim obişnuit, cu respectarea măsurilor de siguranţă sanitară, iar biletele se pot achiziţiona atât de la casieria teatrului cât şi online, de pe www.blt.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.