Somnul este indispensabil pentru buna functionare a organismului, iar apneea în somn este unul dintre dusmanii odihnei nocturne de calitate. Netratat, sindromul duce la complicatii grave si pune sanatatea în pericol. Apneea e caracterizata prin oprirea repetata a respiratiei în timpul somnului pentru 10 secunde sau mai mult. Apare cand musculatura gatului si a limbii se relaxeaza în timpul somnului si blocheaza partial caile aeriene. Somnul este fragmentat, însotit de zgomote deranjante precum sforait sau horcait. Factorii de risc sunt obezitatea, polipii si amigdalele marite. Netratata, apneea în somn duce la complicatii precum cresterea tensiunii arteriale, afectiuni cardiace sau atac vascular cerebral.
Exista trei tipuri de apnee în somn: De tip obstructiv: Este cea mai comuna forma de apnee si este cauzata de ocluzia (astuparea) cailor aeriene superioare. Desi acestea nu functioneaza corect, muschii respiratori îsi continua activitatea, de unde miscarile convulsive la nivelul pieptului. De tip central: Se manifesta prin oprirea brusca a musculaturii respiratorii. Fluxul de aer este taiat, iar persoana care doarme nu prezinta convulsii la nivelul pieptului. De tip mixt: Începe ca o apneea de tip central manifestata printr-o pauza totala a respiratiei si se termina ca cea de tip obstructiv.
Obosit, dupa un somn de 8 ore. Unele persoane care sufera de apnee cred ca dorm suficient, totusi, se trezesc obosite si fara energie. Pe parcursul noptii respiratia se opreste la intervale scurte de timp. Fiecare întrerupere a respiratiei te poate trezi pentru un moment, fara sa fii constient. Somnul nu este suficient, desi petreci 8 ore în pat. Sforaitul, printre simptome. Sforaitul poate fi considerat principalul semnal de alarma pentru apneea de tip obstructiv. Este prezent la majoritatea persoanelor ce se confrunta cu aceasta afectiune si poate fi semnul care precede aparitia unei boli cardiovasculare. Sforaitul este cauzat de îngustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gatului. Persoanele care sforaie nu sunt constiente de acest lucru. Schimbarea stilului de viata ajuta. Tratamentul apneei în somn începe cu schimbarea stilului de viata. Daca persoana este obeza, tratamentul consta, în primul rand, într-o reducere a greutatii. Studiile au evidentiat ca scaderea în greutate diminueaza numarul episoadelor de apnee. Se va evita consumul de alcool cu doua ore înainte de culcare.
Gutierele antiapnee, o solutie. Pentru evitarea apneei se folosesc si gutierele orale. Acestea sunt confortabile si usor de folosit. Gutiera antiapnee seamana cu gutiera pentru sportivi sau cu un aparat mobil ortodontic si se plaseaza în cavitatea bucala, ca o proteza dentara. Tratament cu aer sub presiune. Cel mai comun tratament pentru apneea în somn se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv pe nume CPAP. Consta dintr-un aparat care furnizeaza aer cu presiune pozitiva, prin intermediul unei masti confortabile, din silicon moale, fixata pe fata cu o curea reglabila. Aerul sub presiune pozitiva intra la nivelul nasului si al gurii, mentinand deschise caile aeriene si asigurand o respiratie normala pe timpul noptii. În cazul în care metodele externe de tratament nu sunt însa eficiente, se poate apela la tratamentul chirurgical.