Pomelo, acest frate mai mare al grepfrutului, sa-i spunem grefoportocala, dar cu o dulceata aparte, este un fruct cu multiple proprietati miraculoase pentru organism, datorate in special continutului crescut de vitamina C, fibre si potasiu.
Din pacate, insa, nu este indeajuns de cunoscut pe la noi, iar raftul pe care este expus este de multe ori ocolit din lipsa de informatii si, poate, din cauza faptului ca este vazut ca un hibrid nu tocmai sanatos.
Pomelo – cel mai mare dintre citrice
De fapt, pomelo este un fruct exotic cu vechime in istorie, fiind cultivat pentru prima data in China, in jurul anului 100 i.Hr si fiind considerat un adevarat simbol (chinezii cred ca acest fruct ii apara de rele).
Pomelo mai poarta si numele de shaddock, dupa numele capitanului englez de marina Shaddock, care a adus pentru prima data semintele de pomelo in Indiile de Vest, in secolul al XVII-lea.
Pomelo are intre 10-50 de centimetri, insa majoritatea fructelor (lemon pomelo – specia importata la noi) au intre 12-25 cm si 1,5-2 kilograme, culoarea cojii este galben verzuie iar miezul galben, acoperit de un invelis pufos. De regula, il gasiti in supermarket invelit in plasa rosie si tipla si, important, trebuie evitat fructul prea moale deoarece este un indicator ca este vechi. Orice varietate de pomelo ati alege, coaja trebuie sa fie bine intinsa, fara pete, fructul sa fie tare, iar cand il luati in mana trebuie sa vi se para greu in comparatie cu marimea lui.
Pomelo poate fi pastrat la rece timp de mai multe zile. Gustul miezului este complet diferit de cel al grepfrutului clasic, deci nu va asteptati sa fie un fruct acrisor. Acesta este dulceag-amarui iar consistenta este carnoasa, iar cu un fruct cu siguranta va veti ridica satui de la masa.
Fructul poate fi mancat ca atare sau poate fi adaugat in salate, deserturi sau in preparatele cu peste. In China, in mod traditional, din coaja de pomelo se prepara marmelada sau este folosita la prajituri.
Pomelo – beneficii pentru sanatate
Sa descoperim acum 10 dintre cele mai importante beneficii ale acestui fruct miraculos:
previne infectiile urinare – vitamina continuta de fruct combate inflamatiile din corp si ajuta la cresterea aciditatii din urina, care are capacitatea de a reduce dezvoltarea bacteriilor din tractul urinar.
sucul de pomelo are o capacitate extraordinara de a vindeca tesuturile deoarece activeaza enzimele implicate in producerea de colagen, o proteina care tonifica pielea si ii mentine elasticitatea.
previne sangerarea gingiilor si slabirea radacinii dintilor, ajutandu-va sa aveti o dantura puternica si sanatoasa.
vitamina C din fruct ajuta la o mai buna absorbtie a fierului in sange, ceea ce ajuta la prevenirea anemiei.
intareste sistemul imunitar prin activarea celulelor imune care protejeaza organismul de bacterii si virusuri care pot cauza viroze respiratorii si raceli, frecvente mai ales in sezonul rece.
continutul crescut de potasiu si pectina din pomelo ajuta la reglarea tensiunii arteriale ajutandu-va astfel sa va mentineti inima sanatoasa.
previne osteoporoza si va ajuta sa aveti articulatii sanatoase, pomelo fiind o sursa importanta de calciu, cu rol esential in mentinerea densitatii osoase.
impiedica aparitia crampelor musculare si a carceilor.
cantitatea mare de fibre din pomelo asigura un tranzit intestinal sanatos si previne aparitia constipatiei,a balonarii si a hemoroizilor.
pomelo este ideal si in curele de slabire (are doar 30-35 calorii/100g) deoarece este un fruct care confera satietate si care contine substante care grabesc arderea grasimilor, iar fibrele continute au si rol de a infrana poftele alimentare, ajutandu-va astfel sa evitati alimentele nesanatoase, care stau in calea unei siluete perfecte. sursa: csid.ro