Acesta este ceaiul special, benefic pentru memorie si inteligenta

0
99

In cazul in care iti doresti sa iti imbunatatesti performantele mentale, ceaiul bogat in antioxidanti este alegerea ideala, fiind benefica pentru functionarea si vigilenta memoriei.

In scopul de a iti stimula gandirea, poti tine cure cu ceaiuri bogate in antioxidanti, care te protejeaza impotriva radicalilor liberi ce ne afecteaza celulele din organism, sporind memoria si vigilenta mentala si incetinind imbatranirea creierului.

Ingrediente si mod de preparare al ceaiului minune care stimuleaza gandirea

2 linguri de macese zdrobite

2 linguri de fructe de catina

1 lingurita din traista-ciobanului

1 lingurita de matase de porumb

1 litru de apa

Modul de preparare este unul foarte simplu:

Se pune apa la fiert, iar cand aceasta clocoteste se adauga macesele zdrobite. Se lasa astfel la fiert timp de 5 minute, dupa care se adauga fructele de catina.

Se poate indeparta vasul de pe foc si se poate adauga traista-ciobanului impreuna cu matasea de porumb. Se amesteca si se lasa la infuzie pentru 10 minute, dupa care se strecoara.

Conform topremediinaturiste.ro, se consuma intre 3 si 4 cani pe zi.

De asemenea, mai exista si alte alimente benefice pentru activitatea intelectuala, precum:

Pesti, scoici, creveti

Carne slaba de pasare

Galbenus de ou

Germeni de grau

Fructe precum kiwi, ananas, banane, citrice, pepene galben

Morcovi si varza

Cereale integrale

Lactate precum chefirul, laptele batut sau branza de vaci

Fasole uscata

Migdale, alune coapte sau nuci

Susan

Curmale, smochine, stafide

6 efecte remarcabile pe care le are ceaiul asupra creierului

Cu totii stim efectele benefice pe care le are cofeina asupra creierului, dar cum ramane cu restul oamenilor care nu consuma cafea? Ei nu beneficiaza de astfel de imbunatatiri?

Ei bine, un numar considerabil de studii aduce vesti bune pentru iubitorii ceaiurilor.

Mai jos veti gasi 6 beneficii aduse de consumul de ceai, care au fost demonstrate de studii si cercetari stiintifice din ultimii ani.

1. Ceaiul verde pare sa lupte impotriva Alzheimerului

Oamenii de stiinta au descoperit ca un compus natural din ceaiul verde ar putea asigura un mod de a vindeca maladia Alzheimer.

Stadii incipiente ale cercetarii au indicat ca epigalocatechina-3-galata (EGCG) poate perturba acumularile din creier care determina distrugerea celulelor cerebrale.

In cele din urma, spun specialistii, acest compus din ceaiul verde are potentialul de a ajuta la crearea unui tratament eficient pentru boala Alzheimer.

2. Creierii cu experienta iubesc ceaiul

Desi, mai avem ceva timp de asteptat pana ce vom afla sigur daca EGCG-ul va putea trata Alzhaimerul, intre timp putem vorbi se efecte imediate pe care le are ceaiul.

Mai exact, un studiu realizat pe 2.031 de oameni cu varste intre 70 si 74 de ani a scos la iveala faptul ca indivizii care beau ceai cu polifenoli (precum EGCG) au performante cognitive mai bune.

Polifenolii se mai gasesc si in vinul rosu, in cacao si cafea.

3. Ceaiul imbunatateste functiile cognitive ale tuturor consumatorilor

Stim deja ca ceaiul are potentialul de a ne mentine treji, dar aceasta caracteristica a bauturii nu tine numai de cofeina. Ceaiul contine si teanina, un aminoacid psihoactiv care este aproape unic acestei bauturi.

Desi, in prezent se cunosc mult mai putine informatii stiintifice despre teanina, comparativ cu cate stim despre cofeina, exista, totusi, un numar destul de mare de studii care asociaza substanta cu imbunatatirea performantelor cognitive.

4. Faimosul efect de calmare

Pe langa faptul ca teanina este responsabila pentru imbunatatirea functiilor cognitive, ea are si un efect de calmare.

Potrivit cercetatorilor, atunci cand oamenilor le este administrata teanina, creierii lor prezinta mai multe unde α, lucru care indica o stare de relaxare fara somnolenta.

5. Ceaiul imbunatateste memoria

Teanina, impreuna cu EGCG-ul, sunt implicate si in imbunatatirea memoriei. O cercetare din Coreea a scos la iveala faptul ca extractul de ceai verde si L-teatina poate imbunatati memoria oamenilor care sufera de deficiente cognitive usoare.

De asemenea, studii realizate pe soareci sugereaza ca EGCG ajuta memoria prin cresterea productiei de celule cerebrale.

6. Ceai pentru o mai buna sanatate mentala

Toate beneficiile aduse de consumul de ceai indica faptul ca acest obicei contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate.

Intr-un studiu din 2009, oamenii de stiinta au testat o populatie de 42.093 de indivizi din Japonia. In urma studiului s-a constatat ca un consum moderat de ceai verde este asociat cu un nivel scazut de stres psihologic.

Acelasi efect pozitiv al consumul de ceai verde l-au mai observat si alti oameni de stiinta. Mai mult, teanina a fost testata chiar si pentru tratarea schizofreniei si s-a constatat ca ea reduce cu oarecare succes anxietatea si alte simptome similare.