Există numeroşi factori care duc la creşterea nivelului colesterolului rău. Nu numai alimentaţia şi stilul de viaţă contează, ci şi istoricul familial de hiperlipidemie.
Colesterolul este o substanţă grasă din sânge de care organismul are nevoie, în anumite limite, pentru diverse procese. Un nivel prea mare al colesterolului duce la formarea de depozite de grăsime pe artere, care se măresc şi afectează circulaţia sângelui, ducând la apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.
Iată care sunt principalii factori care duc la creşterea nivelului colesterolului rău!
Alimentaţia bogată în grăsimi animale
Consumul de grăsimi săturate prezente în produsele de origine animală (carnea, lactatele) și de grăsimi trans aflate în biscuiți sau în diverse dulciuri din comerț poate crește nivelul colesterolului.
Este bine să adopţi o dietă care să includă fructe, legume și cereale integrale. Redu grăsimile animale și pe cele trans prezente în alimentele procesate. Grăsimile mononesaturate (prezente în uleiul de măsline și de răpită) sunt o opțiune sănătoasă. Surse de grăsimi bune sunt și avocado, nucile și uleiul de peşte.