Achitare istorica intr-un dosar de coruptie! Procurorii ieseni au folosit si un investigator sub acoperire! Nici interceptarile telefonice nu au contat!

0
112

 Primul semn de intrebare in acest dosar a aparut in momentul in care judecatorii de la Tribunalul Iasi au refuzat arestarea preventiva a inculpatului • Procurorii au folosit chiar si un investigator sub acoperire pentru probarea faptelor din acest dosar • Au fost realizate si interceptari ale convorbirilor telefonice • Cu toate acestea, un judecator de la Tribunalul Iasi nu a fost impresionat de acuzatiile procurorilor si a dispus achitarea inculpatilor, motivat de faptul ca faptele comise nu sunt savarsite cu vinovatia prevazuta de lege • Este una dintre cele mai curajoase achitari din ultimii ani de la Tribunalul Iasi, avand in vedere temeiul de drept invocat

Sentinta data la finalul saptamanii trecute de judecatorii de la Tribunalul Iasi arata, in mod clar, ca justitia ieseana este una cat se poate de sanatoasa si curajoasa. Desi de cele mai multe ori instantele de judecata pornesc de la premisa ca ceea ce scriu procurorii in rechizitorii este si adevarat, iar inculpatii trebuie condamnati pe banda rulanta , in acest caz, un magistrat de la Tribunalul Iasi a avut curajul sa dispuna achitarea.

Motivul achitarii este cu adevarat interesant: instanta a luat aceasta decizie nu pentru ca inculpatii din acest dosar nu ar fi comis o fapta penala, ci pentru ca nu ar fi comis-o cu vinovatia prevazuta de lege. Temeiul achitarii este art. 16 lit. b, teza a doua din Codul de procedura penala. Aceasta achitare este surprinzatoare avand in vedere ca inculpatii au fost trimisi in judecata pentru comiterea mai multor infractiuni de coruptie.

Mai exact, patru fapte de luare de mita si trei de trafic de influenta. Pentru dovedirea acestei fapte, procurorii s-au folosit de anumite probe care, in majoritatea dosarelor similare, nu dau gres niciodata: un investigator sub acoperire si interceptari ale convorbirilor telefonice.

Numai ca, exista un semn mare de intrebare in legatura cu faptul ca, desi unul dintre inculpati ar fi primit spaga de patru ori, desi a fost folosit si acest investigator sub acoperire, nu a existat un flagrant in adevaratul sens al cuvantului.

Unul dintre cei care au vrut sa cumpere bunavointa lui Barboselu, judecat pentru dare de mita

Dosarul a fost instrumentat de procurorii anticoruptie din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, fiind inregistrat pe rolul instantei de judecata pe data de 17 octombrie 2017.

Romeo Barboselu, presedintele Asociatiei Teritoriale a Surzilor din Iasi, a fost acuzat ca ar fi cerut spaga de la mai multi ieseni care doreau sa obtina certificate de handicap, desi nu sufereau de afectiunile inregistrate in documente. Alaturi de Barboselu a fost trimisa in judecata si Elena Cichi, pentru complicitate la luare de mita, dar si Tereza Anti. Aceasta din urma a fost acuzata de dare de mita, fiind unul dintre pretendentii la obtinerea certificatului de incadrare in grad de handicap.

Doi dintre cei care au dat spaga au acceptat sa colaboreze cu anchetatorii si au scapat de trimiterea in judecata, iar al treilea era chiar investigatorul sub acoperire. Acest investigator apare in dosar sub numele Vasile Diaconu.

In rechizitoriu, procurorii descriu patru cazuri concrete in care ieseni, care doreau sa obtina aceste certificate, au apelat la Romeo Barboselu pentru a intermedia obtinerea lor. Acesta ar fi primit bani, dar si produse alimentare in schimbul acestor intermedieri. Pe data de 6 octombrie 2015, anchetatorii au decis retinerea pentru 24 de ore a lui Romeo Barboselu, insa, ulterior judecatorii au refuzat sa emita mandatul de arestare preventiva pe numele lui.

Investigatorul i-a promis 1000 euro

Intalnirea dintre Romeo Barboselu si investigatorul sub acoperire folosit de procurori a avut loc pe data de 23 aprilie 2015. Vasile Diaconu i-ar fi promis suma de 1.000 euro daca va obtine acest certificat de handicap.

"La diferite intervale de timp, prin intermediul inculpatei Cichi Elena sau în mod direct, pentru a-si îndeplini atributiile de serviciu, Barboselu Romeo a acceptat promisiunea sumei de 1.000 de euro de la investigatorul V.D., pentru a-i obtine un certificat de încadrarea în grad de handicap, desi acesta nu sufera de nicio afectiune. Pe 7 mai 2015, Barboselu Romeo a primit suma de 500 de euro de la V.D., urmând ca restul sumei sa o primeasca dupa ce va fi eliberat certificatul certificat de încadrarea în grad de handicap", au precizat anchetatorii.

Ulterior, pe data de 13 mai 2015, Elena Cichi i-a promis lui Barboselu ca-i va da oua, branza si smantana in schimbul obtinerii unui certificat de handicap pentru Nita Lungu, o alta ieseanca ce voia sa primeasca acea indemnizatie de handicap pe nedrept.

Tot astfel de produse ar fi primit Barboselu pentru obtinerea unui certificat de handicap pentru Veronica Tami. De la Anti Tereza, a primit carne de porc si alte produse alimentare pentru a rezolva obtinerea unui certificat de handicap pentru nepoata acesteia. Barboselu facea parte din comisia de eliberare a certificatelor de incadrare in grad de handicap.