Activitati preventive desfasurate de politistii vasluieni

0
86

Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județeam Vaslui a derulat în această săptămână activități de prevenire a victimizării minorilor, în cadrul campaniei naționale „Atingeri nedorite” și al programului național „Școala Siguranței Tedi”.

Campania de prevenire a agresiunilor sexuale „Atingeri nedorite” a fost lansată de Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului. Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.

Campania a apărut ca urmare a creşterii numărului de cazuri de abuz sexual înregistrate la nivel național, în anul 2021, conform analizei realizate de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, precum și a consecințelor grave asupra victimelor, așa cum au fost constatate de Asociația Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite copiilor.

Astfel, în data de 09 februarie 2022, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității s-au aflat printre elevii Școlii Gimnaziale „Teodor Juncu” din satul Băcești, iar în data de 10 februarie printre elevii Colegiului Economic „Anghel Rugină” din Vaslui. 

 În cadrul activităților, elevii au învățat despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Copiii au aflat că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro si pe platforma online a organizatiei https://www.116111.ro/.

Materialele informative pentru copii includ conţinut elaborat de psihologii Asociatiei Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”. Copiilor le este dedicată și o pagină web care prezintă informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

 

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii agresiunilor sexuale:

–                  Impuneți limite clare în relațiile cu ceilalți și refuzați solicitările care vă fac să vă simțiți inconfortabil!

–                  Nu vorbiți cu persoane necunoscute și nu le urmați dacă vă cer acest lucru!

–                  Cereți sprijinul unui adult de încredere sau al psihologilor Asociației Telefonului Copilului, nu păstrați secretul asupra ceea ce vi s-a întâmplat. În cazul unui abuz, denunțați la 112!

–                  Nu permiteți nimănui să vă facă poze în ipostaze indecente și nu trimiteți astfel de materiale nici măcar persoanelor cunoscute!

–                  În mediul onlie, evitați discuțiile cu persoane pe care nu le cunoașteți și refuzați oferirea de informații personale!

 

Programul educativ „Școala Siguranței Tedi”, aflat la a 7-a ediție în anul școlar 2021-2022, este inițiat și implementat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi. Desfășurat în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Poliția Română, programul se adresează doar elevilor de clasa I și are ca obiectiv transmiterea și asimilarea de către copii a informațiilor pentru evitarea pericolelor pe stradă, acasă, la locul de joacă, în vacanțe sau atunci când sunt în online. Totodată, a fost introdus un capitol suplimentar, „Igiena corpului şi a minţii”, alcătuit atât din noțiuni teoretice cât şi din activități şi exerciții menite să le ofere elevilor, cadrelor didactice şi părinților un sentiment de siguranță referitor la contextul pandemic actual.

La data de 10 februarie 2022, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Biroului Siguranță Școlară, au realizat o activitate informativ-preventivă la Școala Gimnazială „Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț, pe tema „Când părinții lipsesc de acasă”.

 

Recomandări oferite copiilor :

–                  Nu deschideți ușa nimănui dacă sunteți singuri acasă!

–                  Nu spuneți nimănui când părinții lipsesc de acasă!

–                  Nu folosiți obiecte periculoase (mașini de gătit, cuptoare, aragazuri, fiare de călcat, chibrituri, etc.)!

–                  Medicamentele pot fi luate doar în prezența unei persoane adulte: cel mai bine administrate de părinți sau, de exemplu, de asistenta din școală. Dacă vă simțiti rău trebuie să îi sunați pe părinți!

–                  Când răspundeți la telefon, nu informați că părinții nu sunt acasă. Spuneți că părinții sunt ocupați și vor reveni cu telefonul când se vor elibera!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.