Adevarata miza a UDMR! Vor sa „acapareze” si Justitia

0
76

Se joaca tare inainte de votul pentru investirea Guvernului Dancila! Mai exact, surse din interiorul Partidului Social Democrat (PSD) au precizat faptul ca liderii coalitiei de guvernare PSD-ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu, poarta negocieri intense cu UDMR pentru oficializarea limbii maghiare in justitie. Jurnalistul Tan Tanasa, cel care a dezvaluit in exclusivitate aceasta informatie, a scris pe blogul sau faptul ca PSD negociaza limba maghiara in justitie. Proiectul de lege vorbeste despre acte oficiale care pot fi depuse la instanta.    

”Mai exact, proiectul de lege pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 9 Justitia al Chartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare conform Legii de ratificare nr. 282/2007, initiat de catre UDMR-istii Márton Árpád-Francisc si Máté András-Levente, prin care se doreste legiferarea obligativitatii ca instantele de judecata din Romania sa angajeze cunoscatori ai limbilor minoritatilor in zonele in care acestia au o pondere de peste 20% din totalul populatiei a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in luna octombrie”, potrivit dantanasa.ro.

Ce ar schimba adoptarea acestui proiect?

Conform proiectului adoptat tacit de Camera Deputatilor in 2013, instantele si parchetele din zonele in care minoritatile nationale au o pondere de peste 20% vor fi obligate sa angajeze magistrati care sa cunoasca limba minoratatii. Mai mult, in instante vor putea fi introduse cereri si alte inscrisuri si in limba minoritatii nationale, costul traducerilor urmand a cadea in sarcina statului.

Potrivit formei adoptate de catre Camera Deputatilor, judecatorii si procurorii care au sustinut un examen de cunoastere a unei limbi minoritare pot solicita cu precadere numirea la judecatoriile in raza carora minoritatea respectiva are o pondere semnificativa.

De asemenea, sustine jurnalistul ”candidatii declarati admisi la examenul de cunoastere a unei limbi minoritare au prioritate in alegerea posturilor de la judecatoriile in a caror raza minoritatea nationala respectiva are o pondere semnificativa”. Potrivit art. 5 din legea adoptata de Camera Deputatilor, tribunalele si curtile de apel vor fi obligate prin lege sa angajeze si cunoscatori ai limbii minoritare daca se afla intr-o zona in care o minoritate are o pondere mai mare de 20% din totalul populatiei.

Care sunt NOILE PREVEDERI

”De asemenea, legea adoptata prevede foarte clar faptul ca pentru posturile vacante care necesita cunoasterea limbii unei minoritati nationale pot participa doar candidatii care au sustinut un examen de cunoastere a limbii minoritatii. Mai mult, vor putea fi adresate cereri si alte inscrisuri si in limba minoritatii nationale, costurile ocazionate cazand in sarcina statului, instantele fiind obligate sa angajeze magistrati si personal auxiliar ”intr-un numar suficient” pentru a garanta functionarea instantelor”, sustine sursa citata.