• Chiar in zilele de Craciun, maestrul Dan Hatmanu a plecat intr-o lume mai buna • La 92 de ani, si dupa o grea suferinta, marele pictor si grafician a trecut la cele sfinte • El a fost una dintre marile figuri ale Artei Vizuale romanesti, recunoscut si apreciat inclusiv in afara tarii • Hatmanu lasa o mostenire impresionanta, de o valoare inestimabila, inclusiv Primariei Municipiului Iasi, prin creatiile care-i reprezinta pe unii din fostii edili ai urbei • Toti cei care vor sa-i aduca un ultim pios omagiu o pot face, incepand de astazi, vineri, 28 decembrie 2018, de la ora 11:00, în holul central al Palatului Roznovanu, unde maestrul va fi depus • Artisul va fi inmormantat maine, 29 decembrie, ceremonia incepand la ora 11:00, la Cimitirul Eternitatea • La ceremonie sunt asteptate personalitati de marca ale tarii, iar in MEMORIA SA, acesta va avea parte de onoruri militare
Maestrul Dan Hatmanu a plecat intr-o lume mai buna. La 92 de ani, si dupa o grea suferinta, marele pictor si grafician a trecut la cele sfinte. A fost una dintre marile figuri ale Artei Vizuale romanesti, recunoscut si apreciat inclusiv in afara tarii. Hatmanu lasa o mostenire impresionanta, de o valoare inestimabila inclusiv Primariei Municipiului Iasi, prin creatiile care-i reprezinta pe unii din fostii edili ai urbei, zeci de opere de arta, care ii infatiseaza pe toti primarii orasului din Sala Mare a Primariei.
Toti cei care vor sa-i aduca un ultim pios omagiu o pot face, incepand de astazi, vineri, 28 decembrie 2018, de la ora 11:00, în holul central al Palatului Roznovanu, unde maestrul va fi depus. Artisul va fi inmormantat maine, 29 decembrie, ceremonia incepand la ora 11:00, la Cimitirul Eternitatea. La ceremonie sunt asteptate personalitati de marca ale tarii, iar in MEMORIA SA, acesta va avea parte de onoruri militare.
"Artele Vizuale romanesti si cele iesene sunt in doliu"
In nefericitul context, pictorul Felix Aftene – actualul presedinte al Uniunii Artistilor Plastici (UAP) din Romania – filiala Iasi a tinut sa transmita faptul ca moartea maestrului Dan Hatmanu este o mare pierdere pentru Artele Vizuale romanesti si cele iesene.
"Artele Vizuale romanesti si cele iesene sunt in doliu. Este o mare pierdere pentru Arta romaneasca, iar la Cer s-a dus un inalt spirit a unui mare creator. Maestrul Dan Hatmanu a fost un pilon central al Artei Vizuale iesene si nationale, elev al marilor Ion Irimescu si Corneliu Baba. Scolit la Sankt Petersburg si la Paris, el a venit cu un suflu nou in Arta. Este primul iesean care a reprezentat si expus pentru Romania la Bienala de la Venetia, un moment definitoriu pentru un mare artist din intreaga lume! Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace", a spus Aftene.
Figura de marca a Culturii romanesti
Dan Hatmanu este o figura a Artei romanesti. Nascut la 31 octombrie 1926, la Scobinti, judetul Iasi, acesta este un reper pentru pictura si grafica româneasca de peste cinci decenii. Hatmanu a fost si deputat în Marea Adunare Nationala, sesiunea 1985-1989.
"În prima parte a activitatii sale creatoare a executat portrete si peisaje într-o viziune realist-traditionala, pe care a abandonat-o mai târziu în favoarea unei formule constructiviste cu rapeluri figurative si nuante umoristice. În 1945 s-a înscris la fostul Institut de Arte din Iasi, unde i-a avut ca profesori pe Corneliu Baba si Ion Irimescu, si l-a absolvit în 1950. A dat un concurs în urma caruia a primit bursa "Nicolae Grigorescu" a Academiei Române, care consta într-un an de studii la Sankt Petersburg si un an la Paris. Astfel, a urmat cursuri de perfectionare la Academia Repin din Petersburg (1962-1963) si la Academia Libera din Paris, de unde a continuat la Institutul International de Studii Pedagogice din Sevres (1964-1965). Dupa ce a debutat în anul 1948, Dan Hatmanu a participat la multe expozitii colective si de grup si a organizat, în tara si în strainatate, zeci de expozitii personale. A executat ilustratii de carte la opere de Ionel Teodoreanu, Anton Bacalbasa, Petru Prânzei si Valentin Ciuca. Lucrari ale sale se gasesc în muzee din România: Muzeul Municipal din Husi, Muzeul de Arta din Iasi, Muzeul de Arta din Piatra Neamt, Muzeul de Arta "Casa Simian" din Râmnicu Vâlcea, dar si în muzee si colectii particulare din strainatate: Rio de Janeiro, Valletta, Poitiers, Ciudad de Mexico, Praga, Franta, Italia, Israel, Grecia, Germania", se arata in biografia sa.
Unul dintre cele mai controversate tablouri a fost cel în care cuplul Elena Ceausescu si Nicolae Ceausescu ciocneste un pahar cu vin rosu chiar cu domnitorul Stefan cel Mare, care scoate din tablou o mâna în care tine un pahar. La 1 decembrie 2000 a primit Ordinul national Pentru Merit în grad de Cavaler.
"Trupul neînsufletit al maestrului Dan Hatmanu va fi depus vineri (astazi – n.r.), 28 decembrie 2018, începând cu ora 11:00, în holul central al Palatului Roznovanu, unde va ramâne pâna sâmbata, 29 decembrie, la ora 12:00. Toti cei care doresc sa aduca un ultim omagiu reputatului artist iesean sunt asteptati la sediul Primariei Municipiului Iasi pentru a se reculege si a scrie câteva cuvinte în cartea de condoleante. Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi, profesor emerit si fost rector al Conservatorului «George Enescu» din Iasi, distins cu Ordinul national Pentru Merit în grad de Cavaler, maestrul Dan Hatmanu a fost desemnat în editia din acest an a Serii Valorilor organizate de municipalitatea ieseana cu titlul onorific de «Artist al Perioadei Centenare». Dincolo de aceste distinctii, maestrul Dan Hatmanu lasa Iasului si întregii culturi române o imensa mostenire artistica, rod al geniului sau manifestat de-a lungul a zeci de ani de activitate în slujba frumosului", au mentionat oficialii Primariei Iasi.