Aditivii din tutun ajung sa cantareasca pana la 10% din greutatea unei tigarete

0
111

Tutunul contine 2.500 de compusi chimici, dintre care 600 sunt adaugati in timpul fabricarii produselor derivate din aceasta planta. Aceste produse, numite aditivi, au fost introduse pe parcursul timpului, astfel incat, in zilele noastre, ele reprezinta aproximativ 10% din greutatea unei tigari. Principalii aditivi ai tutunului sunt  zaharurile si umidificatorii. La acestia se adauga agentii de legatura (gelifianti), agentii de combustie, agentii conservanti si numeroase  arome, precum cacao, lemnul dulce, mentolul si acidul lactic. Acesti aditivi contribuie la culoarea, iuteala, aroma, dar si la toxicitatea fumului.

Fumul de tigara contine intre 5.300-7.000 de produsi chimici, dintre care 93 sunt recunoscuti ca fiind periculosi pentru sanatatea umana (agenti cancerigeni, teratogeni sau toxici respiratori si cardio-vasculari). Particulele solide constituie aproximativ 10% din fumul de tutun, avand ca principali componenti gudronul si nicotina, iar printre gazele prezente mentionam monoxidul de carbon si amoniacul.

Studii efectuate la Universitatea din California (USA) arata ca aditivii prezinta, de asemenea, un risc crescut pentru sanatate, deoarece cresc cu mai mult de 20% concentratia a 15 produse cancerigene sau citotoxice din fumul de tigara. Dintre produsele rezultate prin arderea acestor aditivi mentionam cadmiul, plumbul, arsenicul sau aldehida formica. Nelinistitor este faptul ca multi aditivi mascheaza iritatia produsa de fum, ceea ce determina fumatorul sa inhaleze mai profund. Dintre acesti aditivi se remarca mentolul si zaharul.

Mentolul joaca un rol important in dependenta de fumat, deoarece are un rol anesteziant asupra cailor respiratorii. El reduce iuteala si favorizeaza inhalarea mai profunda a fumului, ceea ce face ca particulele cancerigene sa ajunga pana la nivelul alveolelor pulmonare. in plus, mentolul favorizeaza absorbtia nicotinei la nivelul gurii si laringelui. Deoarece s-a vazut ca, in prezenta mentolului, se poate scadea continutul in nicotina, fara a modifica puterea de dependenta, fabricantii de tigari au scos pe piata asa-numitele tigari „light“.

Zaharurile, desi prezente intr-o cantitate mica in foile de tutun in mod natural, sunt artificial adaugate, pentru a masca iuteala si gustul neplacut al fumului. Din pacate, prin ardere, ele produc compusi chimici toxici, ca formaldehida, acetaldehida, aldehida crotonica s.a. Aceste substante au o actiune asemanatoare cu nicotina, crescand dependenta de tutun. De altfel, nu este de mirare ca marcile de tigari cele mai „dulci“, cum este Marlboro, sunt si printre cele mai populare. De mentionat ca, in unele produse din tutun, procentul de zahar este crescut, ajungand la 10% pentru tigarile de foi si 37% pentru tutunul de narghilea.

in fata acestui asalt „dulce-parfumat“ al fabricantilor de tutun asupra consumatorilor s-au mobilizat si autoritati guvernamentale, care interzic utilizarea a sute de aditivi. De altfel, si Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis o conventie-cadru pentru lupta anti-tabac (ratificata de 174 de tari, cu exceptia Republicii Cehe si a Elvetiei), in care se recomanda eliminarea unor arome la prelucrarea tutunului.