Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Robert Spano, a făcut apel joi la Ankara să pună în aplicare deciziile Curţii, în cadrul unei vizite în Turcia care atrage critici din cauza încălcărilor asupra drepturilor omului de care este acuzat regimul turc, relatează AFP, potrivit AGERPRES.
În timpul unei întâlniri cu şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan, Robert Spano a reamintit "obligaţia statelor să pună în aplicare deciziile Curţii", a precizat CEDO pe Twitter.
Apărătorii drepturilor omului reproşează Turciei că nu respectă deciziile CEDO în numeroase cazuri politice, în special în cele care îi vizează pe Osman Kavala, un mecena turc închis pentru "tentativă de răsturnare a guvernului", şi pe Selahattin Demirtas, lider kurd trimis în detenţie pentru "terorism".
Osman Kavala este încarcerat de aproape trei ani în ciuda unei solicitări a CEDO ca el să fie eliberat şi a unei achitări decise de un tribunal turc.
Selahattin Demirtas este închis de aproape patru ani, în contextul în care CEDO a cerut eliberarea sa în 2018.
Ankara justifică menţinerea lor în închisoare prin noi capete de acuzare.
"Va putea domnul Spano să le spună autorităţilor că este inadmisibil să eviţi deciziile Curţii prin inventarea de noi acuzaţii?", s-a întrebat Riza Turmen, fost judecător al CEDO, într-un comentariu publicat luni pe site-ul de informaţii T24.
În timpul întâlnirii sale cu Erdogan, preşedintele CEDO a subliniat importanţa independenţei puterii judiciare şi a libertăţii de expresie, conform unui comunicat de presă publicat de Curte.
Robert Spano, jurist italo-islandez care a ajuns la conducerea CEDO în luna mai, urmează să primească vineri titlul de 'doctor honoris causa' din partea Universităţii din Istanbul.
Anunţul acordării acestei distincţii a atras critici deoarece mii de universitari au fost afectaţi de valul de represiune care a urmat tentativei de lovitură de stat din 2016.
"Nu ştiu cât de satisfăcător este să devii membru de onoare al unei instituţii care a condamnat sute de universitari la şomaj şi sărăcie, concediindu-i pe nedrept", s-a indignat Mehmet Altan, scriitor şi universitar, într-o scrisoare deschisă adresată lui Spano.
Altan, care a fost acuzat de implicare în tentativa de lovitură de stat şi închis timp de aproape doi ani, nu şi-a putut relua postul de la universitate, în ciuda achitării sale.
Emma Sinclair-Webb, directoare a Human Rights Watch în Turcia, şi-a exprimat "stupoarea" că Spano a acceptat acest titlu onorific.
Turcia este pe primul loc între ţările care au comis cele mai multe încălcări de la crearea CEDO în 1959, cu 3.224 de condamnări.
În urma tentativei de lovitură de stat din 2016, numeroşi jurnalişti, universitari, activişti şi opozanţi au fost arestaţi, iar mai multe instituţii media au primit interdicţie de funcţionare.
În prezent, 92 de jurnalişti se află în spatele gratiilor, conform Platformei pentru Jurnalism Independent.
"O vizită în astfel de circumstanţe, care se adresează doar instituţiilor de stat, ar putea însemna că toleraţi ceea ce se întâmplă în Turcia", a transmis Asociaţia Drepturilor Omului într-o scrisoare deschisă adresată lui Spano.
Preşedintele CEDO ar urma să se întâlnească vineri şi sâmbătă de asemenea cu reprezentanţi ai societăţii civile turce, printre care şi preşedintele Baroului din Istanbul.