Conditiile agrometeorologice prognozate pentru intervalul 20 – 26 decembrie vor permite desfasurarea normala a lucrarilor agricole in camp, respectiv araturi adanci de toamna, fertilizari sau lucrari de intretinere in vii si livezi, se arata in estimarile de specialitate publicate pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/.
Aprovizionarea cu apa pentru graul de toamna pe adancimea de sol 0-100 centimetri se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in toate zonele de cultura ale tarii.
Specialistii ANM estimeaza ca ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna vor evolua in general normal pe majoritatea suprafetelor agricole, cu exceptia zonelor depresionare, unde se va mentine starea de repaus biologic.
Potrivit prognozei, culturile de orz si grau de toamna se vor afla la rasarire (70-100%), formarea frunzei a treia si infratire (40-100%), uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind buna si medie, respectiv medie si slaba la culturile semanate tardiv. Rapita va parcurge predominant faza de infrunzire (6-14 frunze), starea de vegetatie a culturilor prezentandu-se pe ansamblu medie spre buna. In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole isi vor continua stadiul de repaus vegetativ.
Astfel, temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre—3 si 10 grade Celsius, mai ridicata cu 1 — 8 grade Celsius in raport cu mediile multianuale, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre—6 si 6 grade Celsius in aproape toata tara, posibil mai scazuta in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a brumei si inghetului la sol.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 0 si 14 grade Celsius, pe aproape intreg teritoriul agricol. Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) la nivelul intregii tari, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. In primele zile ale intervalului, izolat, cantitatile de apa pot depasi 10-15 litri/mp.
Specialistii in agrometeorologie recomanda pentru perioada urmatoare verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la pomii fructiferi si la vita de vie, administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la speciile de toamna semanate in epoca optima si lucrari de intretinere in plantatiile pomicole si viticole.
AGERPRES