Ai colesterolul marit? Care pot fi cauzele

0
85

Colesterolul poate duce la aparitia unor afectiuni grave ale inimii si la nenumarate alte complicatii grave. Exista cativa factori care duc la cresterea colesterolului, astfel ca ei trebuie evitati pe cat posibil.

Iata cele mai des intalnite cauze ale colesterolului marit:

O alimentatie nesanatoasa

O alimentatie saraca in fructe si legume, dar bogata in carne, unele tipuri de margarina, smantana, cascaval, carne de porc, carne grasa de vita, mezeluri, chips-uri, fast-food, toate acestea sunt cauze ale colesterolului marit. Medicii recomanda sa renuntati pe cat posibil la grasimi si sa aveti in farfurie, pe langa carne, si o portie de legume.

Factori ereditari

In cazul in care exista in istoricul familei persoane cu colesterol marit, este important sa luati masuri inca de pe acum, deoarece formele mostenite de colesterol pot provoca blocaje cardiace timpurii sau chiar infarct.

Surplusul de kilograme

Kilogramele in plus sunt strans legate de nivelul de colesterol din sange, pentru ca o crestere in greutate duce la depozitarea grasimilor in tesutul gras si cresterea colesterolului ,,rau”. Scaderea in greutate chiar cu numai 10% pentru cei supraponderali poate duce la imbunatatiri considerabile ale nivelului de colesterol din sange.

Sedentarismul

Stilul sedentar de viata, munca la birou si lipsa activitatii fizice duc la cresterea colesterolului. Sportul favorizeaza eliminarea hormonilor de stres si arde grasimile din depozite, scazand colesterolul. Faceti cel putin 30 de minute de miscare pe zi. Banalul mers pe jos este cel mai bun „medicament”.

Fumatul

Fumatul da peste cap metabolismul, creste riscul de cancer si afecteaza ficatul, care este unul din sediile principale ale metabolismului lipidic. Viciul poate duce la cresterea colesterolului rau si afecteaza functionalitatea vaselor si a inimii in mod indirect.

Varsta si sexul

In mod normal, nivelul colesterolului din sange incepe sa creasca odata cu atingerea pragului de 20 de ani si isi continua cresterea pana in jurul varstei de 60-65 de ani, in cazul ambelor sexe.

In general, femeile au un nivel al colesterolului mai scazut inainte de a intra la menopauza, insa dupa aceasta perioada, ele au un nivel al colesterolului mai ridicat spre deosebire de barbati.

Medicamente

Unele pastile pot creste nivelul trigliceridelor din sange, astfel ca e bine sa cereti sfatul medicului inainte de a lua pastile ,,dupa ureche''.

Stres

Stresul creste secretia adrenalinei si a cortizolului, care duc la randul lor la cresterea sintezei de colesterol, dar si la acumularea acestuia in organism. Sportul este cea mai buna arma impotriva stresului, iar daca il asociati cu metode de relaxare si aromaterapie rezultatele sunt si mai bune.

Alte boli

Anumite boli precum diabetul sau hipertiroidismul favorizeaza cresterea nivelului de colesterol din sange. Drept urmare, este bine sa efectuati controale medicale in mod regulat pentru a va tine sub control colesterolul ,,rau''.

sursa: clicksanatate.ro