Niciodata sa nu ignori aceasta problema! Daca ai des dureri abdominale, trebuie sa stii ca exista 7 boli care dau acest simptom. Durerile abdominale nu sunt usor de ignorat, in special atunci cand apar frecvent si devin tot mai intense. Este foarte important sa acorzi atentie acestui simptom si sa analizezi daca anumite lucruri pe care le faci sau le mananci pot sa inrautatesca durerea. De asemenea, daca ai constatat ca simti dureri abdominale tot mai des trebuie sa mergi la un consult de specialitate pentru a descoperi cauza. Durerile abdominale nu trebuie ignorate niciodata, iar atunci cand sunt severe pot sa ascunda o multime de boli serioase, avertizeaza publicatia AwarenessAct.
1. Ulcerul
Cand apar anumite leziuni la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale apar durerile abdominale si riscul de a face ulcer este foarte ridicat. Ulcerul este o afectiune digestiva cu manifestari variabile, de la senzatie de greata sau prea plin, balonare si disconfort resimtit ca arsura in partea superioara a abdomenului pana la dureri abdominale. Infectiia cu Helicobacter pylori, stresul extrem al organismului, anumite infectii virale si medicamentele antiinflamatoare pot sa duca la aparitia ulcerului. Fumatul, bauturile alcoolice, sucurile cu acid citric, alimentele picante si cafeaua pot sa inrautateasca simptomele si sa intarzie vindecarea bolii.
2. Pietre la fiere
Cei care sufera de afectiuni ale bilei acuza adesea dureri insuportabile in partea superioara a abdomenului, pe partea dreapta. Acestea pot radia uneori si catre umeri. Pentru a evita aparitia acestui simptom, ar trebui sa fii foarte atenta la alimentatia ta, sa consumi cat mai putine grasimi saturate si procesate si cat mai putine prajeli.
3. Pietre la rinichi
Calculii renali sunt de fapt depozite minerale care se depun la nivelul rinichilor si se formeaza in conditiile in care exista o concentratie mare de cristale minerale in urina, cauzata de absorbtie sau eliminarea ineficienta a acestora de catre organism. Marimea calculilor renali variaza de la un graunte de nisip la formatiuni ce determina blocaje ale rinichiului. Simptomatologia acestora poate fi complet neexistenta pana la dureri intense in zona lombara, in partile laterale ale trunchiului, la nivelul abdomenului, ale pelvisului sau organelor genitale insotite de stari de greata sau voma, oboseala nejustificata, transpiratie excesiva si prezenta urinei in sange.
4. Boli inflamatorii intestinale
Se refera la inflamatia cronica a intregului tract digestiv sau a unei portiuni din acesta si se manifesta prin diaree, oboseala, slabit, dureri abdominale. Este o problema foarte serioasa si trebuie sa recurgi la un consult medical, mai ales daca ai constatat si reducerea poftei de mancare si prezenta sangelui in materiile fecale.
5. Apendicita
Inflamarea apendicelui este o problema grava care necesita de urgenta o interventie chirurgicala. Durerea abdominala in partea inferioara cat si in jurul buricului poate sa fie foarte intensa in acest caz.
6. Infectii urinare
Acestea incep de regula in uretra si se extind rapid la rinichi. Durerile abdominale, durerile de spate si urinarile frecvente sunt cateva dintre simptomele asociate cu infectiile urinare. Nu ignora niciodata infectiile urinare si mergi la un consult de specialitate la medicul urolog ca sa-ti recomande un tratament.
7. Pancreatita
Inflamarea pancreasului este o problema foarte serioasa care poate sa apara din senin si se poate manifesta cateva zile sau mai mult. Unele cazuri mai usoare nu necesita tratament, insa cele foarte grave pot sa puna chiar si viata in pericol. Durerea abdominala care radiaza in spate este un simptom pe care nu trebuie sa-l ignori si trebuie sa consulti un medic specialist.
sursa: eva.ro