Ai masina diesel sau pe benzina? Se schimba regulile in benzinarii

0
56

Statul impune noi reguli la pompa de benzina incepand cu 1 ianuarie 2019. Benzinariile sunt obligate sa vanda biocarburanti in proportie mai mare decat in prezent si e o veste buna pentru tine, ca sofer.

Miercuri, 21 noiembrie, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege cu 259 de voturi “pentru” si o abtinere care schimba intr-o mica masura regulamentul vanzarii de carburanti.

Uniunea Europeana obliga statele membre sa introduca masuri prin care sa se reduca gradul de poluare. Prin urmare, Parlamentul Romaniei mai impune si benzinariilor anumite obligatii, nu doar soferilor.

De la 1 ianuarie 2019, toti furnizorii de combustibil trebuie sa comercializeze mai multi biocarburanti:

„Furnizorii de carburanti comercializeaza catre consumatorul final numai benzina cu un continut de biocarburanti, dupa cum urmeaza: a) pana la data de 31 decembrie 2018, benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4,5% in volum; de la data de 1 ianuarie 2019, benzina cu un continut de biocarburant de minimum 8% in totalul volumului comercializat catre consumatorii finali intr-un an calendaristic”, scrie in proiectul de lege privind aprobarea OUG 80/2018.

Este valabil pentru carburantii utilizati pentru propulsia autovehiculelor rutiere, utilajelor mobile nerutiere, inclusiv a tractoarelor agricole si forestiere, navelor de navigatie interioara si ambarcatiunilor de agrement atunci cand nu se afla pe mare, precum si electricitatii utilizate de catre vehiculele rutiere, informeaza Mediafax.

In plus, benzinariile sunt obligate sa-ti evidentieze cat mai explicit si lizibil tipul si continutul combustibililor. Etichetele respective de la pompa trebuie amplasate adecvat, in locuri vizibile, scrisul trebuie sa fie lizibil si trebuie precizata cifra octanica a carburantilor.

In cazul exceptionale, in care acestia contin etanol in proportie de peste 5% si oxigen peste 2,7%, trebuie sa existe si urmatorul text de avertizare: “Atentie! Verificati compatibilitatea motorului autovehiculului dumneavoastra cu acest amestec de carburant”. La fel se procedeaza si in cazul in care carburantii contin aditivi metalici.

Consumatorul trebuie sa fie informat cu privire la produsul pe care-l baga in rezervor.