Ai nasul rece, deși nu e frig afară? Ar putea fi semnul unor boli

0
99

Corpul conservă căldura și energia prin reducerea fluxului de sânge către extremități la temperaturi scăzute. În schimb, sângele este direcționat către organele vitale pentru a le menține calde și pentru a le permite să funcționeze corect.

Fluxul de sânge redus către mâini, picioare, urechi și nas le face să se simtă mai reci decât, de exemplu, stomacul sau pieptul.

Când temperaturile scad, cel mai probabil, nasul se va simți rece, deoarece este compus în principal din țesut cartilaj și nu are multă grăsime izolatoare.

Tiroidă subactivă

O tiroidă subactivă, sau hipotiroidismul, este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni care controlează modul în care corpul folosește energia, potrivit medicalnewstoday.com.

Metabolismul încetinește pentru a conserva căldura și energia fără acest hormon. Alte simptome ale hipotiroidismului, în afară de sensibilitatea la frig, includ:

oboseală

dureri musculare și slăbiciune

creștere în greutate

piele uscată și solzoasă

păr și unghii fragile

mișcări și gânduri lente

durere, amorțeală și furnicături în mâini și degete

O tulburare autoimună numită tiroidita Hashimoto dăunează glandei tiroide și este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului.

Boala Raynaud

Boala Raynaud provoacă îngustarea excesivă a vaselor de sânge, ceea ce duce la un flux de sânge mic sau deloc în extremități.

Este de obicei declanșată de expunerea la frig sau chiar de stres. Tulburarea afectează de obicei degetele de la mâini și de la picioare, dar poate apărea și la nas și urechi.

Pielea poate deveni albă și apoi albastră, pentru scurt timp, în timpul unui atac. Zonele afectate pot deveni roșii și pot fi însoțite de pulsații, furnicături sau amorțeală odată ce fluxul de sânge revine.

Nu este clar ce cauzează boala Raynaud. Dar boli precum lupusul sau artrita reumatoidă pot provoca o formă mai severă a afecțiunii numită fenomenul Raynaud.

COntinuarea pe exquils.ro